NKPJ i SKOJ sa stranim delegatima demonstrirali protiv imperijalističkih ratova 1Foto: Facebook / SKOJ

Više desetina ljudi okupilo se danas na Trgu Republike u Beogradu, noseći zastave sa komunističkim obeležjima, i poručujući da su protiv imperijalizma i imperijalističkih ratova i da pružaju podršku ljudima u Ukrajini i na Kosovu i Metohiji.

Skup su organizovali Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), a kako je rečeno, demonstracijama su se pridružili delegati iz Koreje, Britanije, Kirgistana, Venecuele i drugi.

Okupljeni su skandirali „NATO ubice napolje iz Srbije“, „Kosovo je Srbija“ i držali banere na kojima je pisalo „Uvek protiv okupacije“.

Predstavnik NKPJ Aleksandar Banjanac izjavio je da je protest okupio Antiimperijalističku narodnu platformu koja predstavlja novu inicijativu na međunarodnom nivou kojoj je primarni cilj borba protiv imperijalizma i fašizma.

„Danas smo se okupili ovde u Beogradu, delegati od Latinske Amerike do dalekog istoka, koji su poslali jasne poruke mira, solidarnosti i međunarodne borbe protiv imperijalizma. To se desilo odavde iz Beograda gde je rušilački karakter imperijalizma NATO-a bio najočigledniji. Šaljemo poruke mira zbog situacije u kojoj imperijalizam divlja u Ukrajini i s obzirom na najnovija dešavanja na Kosovu“, rekao je Banjanac.

On je dodao da je zajednička želja njihove međunarodne inicijative prekid rata u Ukrajini, kao i mir na Kosovu i Metohiji koji, kako je rekao, može biti postignut samo „vraćanjem Kosova Srbiji“.

Članica Centralnog komiteta NKPJ Vesna Milunović poručila je da fašizam predstavlja „najmračniju, najreakcionarniju i najcrnju“ ideologiju.

„Takva mračna ideologija u Drugom svetskom ratu imala je za posledicu 95 miliona žrtava. Da se ovako nešto nikada više ne bi ponovilo naša poruka sa ovog skupa je ‘antifašisti svih zemalja, ujedinite se'“, poručila je Milunović.

Iz NKPJ dodaju da je to bila prva akcija koja ima javni karakter i da očekuju da sledeće okupljanje ne bude u Srbiji, već u nekoj od zemalja Azije ili Afrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari