Francuski ambasador: Normalizaciji između Beograda i Prištine nanet težak udarac, ali dogovoreno u Ohridu je nepromenjeno 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Nedavna dešavanja na severu Kosova, u selu Banjska, evropska zajednica tumači kao težak udarac normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, rekao je u emisiji „Juronjuz centar“ ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Sada postoji pritisak na obe strane, potvrdio je Košar i precizirao da se od Srbije očekuje da ustanovi istinu u vezi sa tim događajima, da izvede odgovorne i nastavi dalje.

Košar je dodao da samo konačan epilog tog incidenta može da utiče na uspostavljanje normalizacije na severu Kosova, a to je ključno i za dalji tok dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.

On naglašava da je privođenje Milana Radoičića prvi korak u tom pravcu, ali smatra i da je važno da se sve pojedinosti oko incidenta objasne, kako u budućnosti ne bi došlo do sličnih.

Košar kaže i da pitanje sankcija Srbiji zbog nedavnih dešavanja nije u fokusu evropskih zvaničnika, već isključivo dolazak do ključnih i zvaničnih činjenica o onome što se desilo u noći između 23. i 24. septembra na severu Kosova.

Komentarišući navode da bi u Beograd ponovo mogla da dođe međunarodna petorka, Košar on je rekao da postoji namera Francuske, Nemačke i Italije da se brzo vrate u region.

„Mislim da ćemo imati pritisak koji će biti pojačan na obe strane da bi došli do normalizacije u nekom skorijem vremenu“, ukazao je Košar i poručio da ono što je prihvaćeno u Ohridu ostaje nepomenjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari