Nova ponuda Samoopredeljenja 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Portparol Demokratskog saveza Kosova (LDK) Besian Mustafa izjavio je danas da je od Pokreta Samoopredeljenje (LVV) dobio novu, drugačiju ponudu u odnosu na onu iznesenu na sastanku prošle nedelje u cilju sklapanja sporazuma za formiranja vlade, prenosi Koha.

Od brojnih spekulacija prisutnih u kosovskim medijima već danima, najčešća je ona po kojoj će LDK i LVV izlaz iz trenutne krize u pregovorima o koaliciji, a koji su se dodatno zakomplikovali nakon izbora Glauka Konjufce (LVV) za predsednika Skupštine Kosova umesto kandidata LDK, odlučiti povećanje broj ministarstava.

Prema najnovijim navodima Insajderija, LVV je ponudio LDK da buduća vlada, umesto 12 dobije 14 ministarstava, od čega bi šest pripalo LDK, pet LVV i tri pripadnicima manjina.

Demokratskom savezu je ponuđeno mesto prvog zamenika premijera, prvog zamenika predsednika parlamenta i dva zamenika ministara više od Samoopredeljenja.

Samoopredeljenje se slaže da DSK treba da predloži kandidata za predsednika koji ispunjava sve uslove i sve ustavne kriterijume.

„Ako iz bilo kog razloga predsednik ne bude izabran, DSK će preuzeti dodatno ministarstvo“, kaže se u predlogu, preneo je KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari