Novi okršaj unutar vladajuće koalicije: Zašto ministar Basta baca sipino mastilo, a naprednjak Glišić ga vređa? 1 Amir Hamzagic, Marija Mladjen/ATAImages

Iako je ministar Basta jedini ministar u Vladi koji je dao vrlo korektnu i normalnu izjavu, on je kao i Šormaz i Zorana Mihajlović na istom zadatku – bacaju sipino mastilo da bi koliko-toliko očuvali krimi-hobotnicu.

A vokabular koji koristi Vučić da bi preko svojih glasnogovornika poput Glišića nekom pretio je ispod svakog nivoa pristojnosti, u porodičnoj svađi unutar SNS, koji je uzdrman posle svega što se dogodilo u Srbiji, kažu sagovornici Danasa komentarišući novi verbalni obračun unutar vladajuće koalicije.

Ministar privrede iz redova koalicije SPS-JS, Rade Basta, ponovo je izazvao gnev koalicionih partnera naprednjaka. On se oglasio se na svom Tviter profilu predlažući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da pohapsi bagru koja tuče narod na protestima i novinare. Sačekao ga je žestok odgovor predsednika IO SNS Darka Glišića.

Glišić mu je poručio: “ Ti NATO ološu, začepi više jednom ta svoja crvena, gubava usta. Ti su uhapšeni, a kakav si lopov, trebalo je ti i tvoja crvena bagra zajedno sa njima“.

Đorđe Miketić, poslanik Zajedno, ima samo jedno pitanje za Bastu, hoće li biti deo novog Vučićevog pokreta.

– Tu leži istinitost njegovog „novoprobuđenog“ angažmana. Na istom zadatku su i Šormaz i Zorana Mihajlović – bacaju sipino mastilo da bi koliko-toliko očuvali krimi-hobotnicu koja razara ovo društvo. „Narodne patrolne šape i štabovi“ koji napadaju građane i medije, su državne formacije koje po nalogu Vulina i Vučića provociraju nasilje na protestima protiv nasilja, da bi se građanima ogadili protesti, ali neće im proći, kao ni Bastin lažni opozicioni angažman. Sve paradržavne falange se moraju uhapsiti i zabraniti, ali to će se uraditi tek kada razmontiramo čitav režim čiji je ministar Basta svakako deo – kaže Miketić za Danas.

Dok Željko Veselinović, poslanik i predsednik sindikata Sloga, ukazuje na to da je Basta jedini ministar u Vladi koji je dao vrlo korektnu i normalnu izjavu jer je potpuno normalno da policija hapsi one koji napadaju novinare i ljude na protestu i ja je potpuno podržavam.

– Darko Glišić koji nema nikakvu državnu funkciju, osim partijske nastavlja sa radikalsko naprednjačkom retorikom koja je puna uvreda i bez bilo kakvog smisla. Po tome ispada da i on i SNS podržavaju napade na novinare nezavisnih i objektivnih medija, kao i građane koji šetaju. To je još jedna u nizu sramnih izjava predstavnika vladajuće partije i samo još više pokazuje koliko su izgubili kompas i koliko su u panici kada su počeli i međukoalicioni sukobi, ali oni ne shvataju da na taj način još više iritiraju građane i pozivaju ih da se u još većem broju pojavljuju na protestima Srbija protiv nasilja – navodi Veselinović za Danas.

A Dusan Kostadinović, generalni sekretar DS, ističe da je vokabular koji koristi Vučić da bi preko svojih glasnogovornika poput Glišića nekom pretio ispod svakog nivoa pristojnosti.

– Upravo je takav manir najviših državnih funkcionera uticao na kreiranje stravične, nepodnošljive društvene atmosfere nasilja u kojoj živimo i koju smo odlučni da menjamo. Da smo bliži promeni nego ikada u poslednjih jedanest godina pokazuje i taj skandalozni verbalni obračun Vučića sa jednim od ministara u Vladi. Kako se bude bližio trenutak u kom će režim morati da ispuni zahteve nezadovoljnih građana na najmasovnijim protestima u istoriji Srbije, njihova nervoza i strah će se pojačavati. Kako god se budu ponašali, šta god da budu radili, režim će morati da ispuni zahteve. Energija i odlučnost koju emituju pobunjeni građani uliva opravdani optimizam da će način na koji se ponašaju i komuniciraju najviši državni funkcioneri uskoro postati samo ružna prošlost – ističe Kostadinović za Danas.

Da je SNS uzdrman smatra Stefan Jovanović, poslanik Narodne stranke, i ukazuje da je to uzrok porodične svađa.

– Porodična svađa unutar SNS, koji je uzdrman posle svega što se dogodilo u Srbiji. Nervoza je velika, to su većinom ljudi koji odluke donose na osnovu političkog instinkta, i sada osećaju da se brod ljulja i voleli bi da sebi nadju pojas za spasvanje…- zaključuje Jovanović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari