Novi Pazar: Bošnjačko nacionalno veće protiv čitanja teksta u školama povodom Dana srpskog jedinstva 1Foto: Pixabay / zapCulture

Bošnjacko nacionalno veće (BNV), pozvalo je Ministarstvo prosvete da iz škola u višenacionalnim sredinama povuče uputsvo kojim se nalaže čitanje pripremljenog teksta i poslatog školama povodom 15. septembra Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Ocenjeno je da je čitanje tog tekstva u sandžačkim školama i u ostalim nacionalno mešovitim sredinama „u suprotnosti sa poštovnjem i uvažavanjem različitosti i multietičnosti“.

„Cenimo da su poruke teksta neprihvatljive i štetne za učenike u Sandžaku, u kome se nastava izvidi na bosanskom i srpskom jeziku i da ćemo to oceniti kao nasilno nametanje srpske nacionalne kulture bošnjačkoj deci ”, navodi se u saopštenju bošnjackog nacionalnog saveta.

Osim, povlačenja teksta bez odlaganja, BNV od resornog minnistarstva zahteva da se izvini svim direktorima vaspitno ubrazovnih ustanova, u ovom delu Srbije, „koji su u obavezi da poštuju različitoeti i uvažavaju svu decu bez obzira na nacionalnu pripadnost“.

BNV konstatuje da se čitanjem tog teksta „direktno krše ljudska i manjinska prava“.

Prema poslednjim podacima, na bosanskom jeziku obrazuje se oko 17 hiljada predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca u sandžačkim opštinama.

Kako je Danas već pisao, i u Novom Sadu je LSV reagovao na isti tekst koji je poslat školama, a koji, kako tvrde, sadrži delove kao što su „(…) Srpska trobojka našim precima bila je veća i važnija i preča od života“, „Neka živi srpsko jedinstvo, naša sloboda i naša crveno – plavo – bela trobojka! Neka živi srpski narod gde god živeo“ i „U smrt, samo ne stajte! Napred, u otadžbinu!“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari