Izborna mapa Novog Pazara: Ko su su kandidati na parlamentarnim i lokalnim izborima 1foto (BETAPHOTO/BEOINFO)

Za predstojeće parlamentarne izbore ima malo kandidata iz Novog Pazara na izbornim listama, čije su centrale u Beogradu, a više ih je na listama stranaka iz Novog Pazara.

Benjamin Birđozlić jedini je kandidat iz ovog grada, na opozicionim izbornim listama. On je na 100.poziciji liste „Srbija protiv nasilja“.

Ni na ostalim listama, beogradskih partija, nema mnogo Novopazaraca, kojima je zajedničko da su daleko od prvih mesta.

Na listi „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ nalaze se dva kandidata iz ovog grada, Muamer Bačevac iz SDPS Rasima Lajića i Nikola Jolović, predsednik novopazarskog odbora naprednjaka. Bačevac je na 31.mestu na listi i njegov novi poslanički mandat je najizvesniji. Jolović je na 166.poziciji.

Na izbornoj listi koalicije SPS, JS i Zelene Srbije (ZS) „Ivica Dačić – premijer Srbije“, nalazi se, na 98.mestu, Dejan Kulundžić, predsednik Gradskog odbora SPS.

Simoni Pendić je, od 250 kandidata za republički parlament, „pripalo“ 217.mesto na listi SRS.

Kandidati bošnjačkih partija

Više mesta za kandidate, iz Novog Pazara, ima na listama partija čija su okosnica bošnjačke partije. Prva takva proglašena je koaliciona lista Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) „Ujedinjeni za pravdu“, Usamea Zukorlića i Tomislava Žigmanova. Na njoj se nalazi 65 kandidata za narodne poslanike.

Novoformirana partija Stranka budućnosti i razvoja (SBR), na čijem čelu je bivši visoki funkcioner SPP Jahja Fehratović, oko sebe je okupa 13 udruženja i partija nacionalnih manjina. Oni će na parlamentarnim izborima, sa 60 kandidata, učestvovati pod imenom „Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju“.

Najstarija bošnjačka partija, SDA Sandžaka, i na ovim parlamentarnim izborima učestvovaće samostalno i bez promene naziva liste. Na listi „SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin“ nalaze se 22 kandidata iz sandžačkih opština u kojima žive Bošnjaci. Prva na listi je Selma Kučević, poslanica u prethodnim mandatima.

Izborna mapa Novog Pazara: Ko su su kandidati na parlamentarnim i lokalnim izborima 2
Foto: BOSS

Lokalni izbori slični sa prethodnim

U Novom Pazaru će, 17.decembra, biti održani i lokalni izbori, koji imaju puno sličnosti sa prethodnim.

Očekivano, srpsko biračko telo trebalo bi da bude skoncentrisano oko jedne koalicione liste SNS,SPS i SRS „Aleksandar Vučić – Novi Pazar ne sme da stane – Ivica Dačić“, a bošnjačke partije idu u više kolona.

Ono što se ranije dešavalo kod dve najveće bošnjačke političke partije, Sandžačke demokratske partije (SDP) i SDA Sandžaka, da sa svojim listama na izborima učestvuju nezadovoljni članovi, sada je pojava kod SPP, čiji bivši funkcioneri, kroz novoosnovane stranke, nude „novu političku platformu i novi pristup politici“.

Tako su i nastale Bošnjačko-srpski savez (BOSS), koji je osnovao bivši visoki funkcioner SPP i jedan od najbližih saradnika muftije Muamer Zukorlića, Samir Tandir. Ta stranka je, pre nekoliko dana, saopštila da će podržavati politiku Aleksandra Vučića.

Još jedan Zukorlićev blizak saradnik i bivši visoki funkcioner SPP, Jahja Fehratović otisnuo se u samostalne političke vode. Formirao je Stranku budućnosti i razvoja (SBR), koja će pokušati da osvoji odbornička mesta u lokalnom parlamentu.

Bivši odbornik SPP, koji je, u poslednjih godinu dana, delovao samostalno, Edin Zećirović osnovao je Građanski pokret Sandžaka (GPS) i učestvovaće na predstojećim lokalnim izborima, uz podršku udruženja Inicijativa slobodnih građana (ISG) Aladina Paučinca. Prikupljanje potpisa za kandidaturu liste je u toku.

Gradska izborna komisija (GIK), do juče, je proglasila 7 izbornih lista – 6 nacionalnih i jednu građanske opcije. Na njima se nalazi 240 kandidata za gradski parlament, koji ima 37 odbornika.

Prve četiri proglašene izborne liste su „pune“i imaju po 47 kandidata. Prva proglašena lista je „Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić“, druga „Aleksandar Vučić – Novi Pazar ne sme da stane – Ivica Dačić“, na trećem mestu je SPP „Edin Đerlek, gradonačelnik – Promena je pobeda“ i četvrta je „SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin“.

Na glasačkom listiću, na petom mestu je „BOSS – Samir Tandir“, koja je kandidovala 10 svojih članova za odbornike. Sa 26 kandidata za mesta u lokalnom parlamentu, na šestom mestu je lista SBR „Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju“ i na sedmom mestu je jedina lista građanske opcije „Novi Pazar bez nasilja – Marinika Tepić – Benjamin Birđozlić“. Oni su za lokalnu skupštinu kandidovali 16 svojih članova.

Pve proglašene liste za mesto gradonačelnika kandidovale su svoje istaknute članove, koji su, u prethodnom periodu, zauzimali visoka mesta u lokalnim i republičkim institucijama i strankama. Za tu funkciju, lisita, u prethodnih 15 godina vladajuće SDP, kandidovala je Nihata Biševca, koji je na tom mestu bio od 2016. do 28.septembra ove godine.

Koalicija SNS, SPS i SRS, za gradonačelničku funkciju kandidovala je Vladimira Marinkovića, u minulom mandatu, zamenika gradonačelnika.

Kandidat SPP je Edin Đerlek, dosadašnji ministar bez portfelja zadužen za ravnomerni regionalni razvoj i Sulejman Ugljanin je kandidat svoje partije za gradonačelnika Novog Pazara. On je na poziciji prvog čoveka grada bio od 2004. – 2008.godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari