Novinari traže od odbornika da se suprotstave Radomiru Nikoliću 1Foto: Fonet/ Aleksandar Levajković

Svim odbornicima Skupštine grada Kragujevca danas je pre zasedanja uručeno pismo sa potpisima novinara, kojim se od njih traži da se suprotstave praksi gradonačelnika Radomira Nikolića koji, po njihovom mišljenju, već pet godina opstruiše raspisivanje konkursa za sufinansiranje medijskih projekata.

Tražimo od vas da se suprostavite samovolji gradonačelnika Radomira Nikolića i da se, ispoljavajući svoj lični integritet, ogradite od njegove „autistične politike“ i njegovog nerazumevanja medija kao nosilaca reagovanja na dobre i loše strane javnih politika, navodi se u pismu koje je potpisalo 26 novinara.

U pismu se od odbornika zahteva da, u skladu sa zakonom, koji grad Kragujevac obavezuje na sufinasiranje javnog interesa u medijima, Skupština grada počne da ispunjava tu obavezu.

Tražimo od vas da definišete u budžetu sredstva namenjena za raspisivanje konkursa za sufinansiranje javnog interesa u medijima i da obavežete izvršnu vlast da, bez izgovora, to i učini, odnosno da tražite njenu odgovornost ukoliko i petu godinu zaredom ne sprovede Zakon samo zato što „animozitetnom“ gradonačelniku „ne pada na pamet da daje pare“.

Odbornici se podsećaju na medijsku istorije grada, koja datira još od 1834. godine kada su u Kragujevcu štampane prve „Novine srbske“, kao i na činjenicu da u 21. veku, već deset godina, u „finansijskom beznađu“ ipak opstaju „Kragujevačke novine“, više radio stanica i informativnih portala.

Odbornicima se, između ostalog, preporučuje da uporede sadržaje tih medija sa sadržajima medija koji „uživaju neupitnu podršku, uključujući i finansijsku, predsednika Republike i državnog vrha Srbije“ i sami izvuku zaključke o njihovom kvalitetu, kao i da se shodno svojoj javnoj funkciji odnose prema predočenim problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari