Novinarsko pravo ili civilizacijska greška - oprečna viđenja prekinutog Komšićevog intervjua 1Foto: EPA-EFE/JOHN ANGELILLO / POOL

Sagovornici Danasa podeljeni su komentarima na pitanje našeg lista kako vide to što je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prekinuo intervju zbog stava novinara Tanjuga Marka Ivasa o genocidu u Srebrenici.

Avdo Avdić, novinar:

– Užas je riječ kojom srbijanski predsednik Aleksandar Vučić opisao odluku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da prekine intervju sa novinarom Tanjuga. I ja mislim da je užasno da novinar „medija koji sarađuje sa Vladom Srbije“ ne priznaje presude Suda koji je osnovan odlukom Vijeća sigurnosti UN-a. Užas je, prije svega, kada novinar ne priznaje činjenice. Od toga je samo veći užas što predsjednik države podržava novinare plasirajući, da citiram Donalda Trampa, „alternativne činjenice“.

Vojin Mijatović, potpredsednik SDP BiH:

– U Srebrenici je počinjen genocid, to eksplicitno piše u presudama Haškog tribunala. Te iste koji su presuđeni kao nalogodavci i počinitelji genocida u Hag su isporučile vlasti Srbije i Republike Srpske, nismo ni ja ni Željko. Oni koji danas negiraju presude suda kojem su isporučili svoje „heroje“ tvrde da su četnici u Drugom svetskom ratu bili antifašisti. Priznati presude suda i javno reći „počinjen je genocid u Srebrenici“ nije nikakvo dodvoravanje „muslimanima“ kako tvrde mnogi veliki Srbi“. To je ljudska i civilizacijska stvar. Željku Komšiću možete zameriti mnoge stvari, ali on je čovek koji ne mrzi a meni sasvim dovoljno u ovom vremenu mržnje da kažem član predsedništva moje zemlje. Sad možete nastaviti sa pljuvanjem, režimski portali i ostali „veliki patrioti“ koji od mržnje ne vidite sopstvenu nesreću i duševnu sirotinju, svoje stavove ne menjam kao ni svoju Bosnu i Hercegovinu, pa makar poslednji ostao!

Vladimir Radomirović, glavni i odgovorni urednik Pištaljke:

Novinarsko pravo ili civilizacijska greška - oprečna viđenja prekinutog Komšićevog intervjua 2– Ne može se zajednička država tri naroda graditi na tezi da je jedan narod kriv za genocid a da su druga dva anđeli u ljudskom obličju. Željko Komšić tvrdi da je genocid u BiH počinjen još 1992. a novinaru Marku Ivasu osporava pravo na drugačiji stav. Kolega Ivas nije uradio ništa pogrešno, dok Komšić istrajava u pravljenju daljih podela u BiH.

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona:

– Očekivano nevaspitano ponašanje Komšića koji zastupa interese političkog Sarajeva. Komšić dobro zna da se u Srebrenici nije desio genocid i da je u pitanju bezočna laž. Komšić je smišljeno prekinuo intervju da bi dobio dodatne poene u bošnjačkom biračkom tijelu jer će u BiH za manje od godinu dana biti održani parlamentrani izbori.

Tekst je deo projekta „Uči sa Danasom“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari