Novosadska opozicija: Zgrada Banovine samo prekrečena, hitno zaustaviti radove na izgradnji podzemne garaže 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Na osnovu podatka o ceni radova sanacije dela zgrade Skupštine Vojvodine (nepunih 7.000 evra), svima je jasno da nije urađena nikakva ozbiljna sanacija i da su radovi bili kozmetičke prirode, poput krečenja i slično, smatra novosadska opozicija.

„To sigurno nije dovoljno da se otklone razlozi zbog kojih je građevinska inspekcija u novembru 2022. proglasila zgradu nebezbednom za boravak ljudi, a u izdatom rešenju konstatovala da je „ugrožena stabilnost objekta“. Elaborat o nastaloj šteti i merama sanacije koji je izrađen na zahtev Pokrajinske vlade do danas nije obelodanjen, i pored upućenog zahteva za dostupnost informacija od javnog značaja, što je indikacija da i on potvrđuje kako je šteta na zgradi Banovine veća nego što tvrde lokalni čelnici Srpske napredne stranke i da pokrajinska vlada namerno prikriva ove činjenice“, saopštili su iz opozicije.

Podsećaju da su oštećenja zgrade Banovine nastala kao posledica radova na izgradnji podzemne garaže Banovina, koja se gradi nelegalno jer važeća dozvola od Uprave za urbanizam nije izdata u skladu sa zakonom, zbog čega će krivično odgovarati počinioci.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture obavestio je javnost u pisanoj izjavi da ta ustanova nije izdala neophodnu saglasnost za početak radova na zaštićenoj okolini kompleksa Banovine, koji uživa status spomenika kulture.

Kako dodaju, čelnici SNS-a su, međutim, više puta pokušali da obmanu javnost plasirajući dezinformacije kako je reč o manjim oštećenjima koja su planirana projektom, što je demantovano navodima građevinske inspekcije koja je izvršila uviđaj.

„Stoga zahtevamo da sadržaj Elaborata o nastaloj šteti i merama sanacije bude dostupan javnosti kako bi građani i sami mogli da se uvere u kakvom je stanju jedna od najznamenitijih građevina Novog Sada. Zahtevamo, pored toga, da se pod hitno zaustave radovi na izgradnji garaže koja se gradi bez validne dozvole i da tužilaštvo pod hitno pokrene postupak po osnovu krivične prijave koju su 16. decembra 2022. protiv svih odgovornih za ovaj sramotni događaj podneli narodni poslanici Anna Oreg i Janko Veselinović“, zaključili su iz opozicije.

Saopštenje potpisuju Akcija progresivne Vojvodine, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Stranka slobode i pravde i Zajedno za Novi Sad.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari