NVO: Identifikacija žrtava Oluje u zastoju 1Zagreb Foto: Wikipedija

 Ni 24 godine posle završetka akcije hrvatske vojske Oluja niko nije odgovarao za zločine nad Srbima, a identifikacija pronađenih posmrtnih ostataka je u zastoju, rečeno je na danas konferenciji za novinare Udruženja porodica nestalih i poginulih „Suza“.

Predsednica udruženja Dragana Đukić naglasila je da se u susretima srpskih i hrvatskih zvaničnika sudbina nestalih ističe kao prioritet, daju se obećanja i probudi se nada kod porodica, ali rezultati izostaju.

Kao primer navela je podatak da 911 tela godinama čeka na identifikaciju u Hrvatskoj, kao i da je to jedina zemlja u regionu koja ima lokacije grobnih mesta oko kojih su se usaglasile srpska i hrvatska komisije, a tela se ne ekshumiraju.

Predsednica Udruženja „Suza“ izrazila je sumnju da će ikad doći na red skrivene lokacije uz konstataciju da „kad nema posmrtnih ostataka, nema imena, nema i zločina“.

Načelnica odeljenja Komisije za nestala lica Ljiljana Krstić rekla je da se prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta 10.179 lica na ovim prostorima vode kao nestali.

Prema službenoj evidenciji Komisije za nestala lica, u Hrvatskoj se traga za 1.686 osoba, od toga 366 državljana Srbije, 632 Srba državljana Hrvatske čije porodice su izbegle, dok srpska komisija traži i 688 lica koja nisu evidentirana prema kriterijumima Crvenog krsta.

Krstić je istakla da je tokom 2018. i u prvoj polovini 2019. godine ekshumirano 24 lica srpske nacionalnosti na području Hrvatske koji stradali u Oluji i Bljesku, dok je u istom periodu 40 lica identifikovano i predato porodicama.

Od 2001. do 2019. godine, prema podacima komisije ukupno je ekshumirano 1.400 žrtava srpske nacionalnosti i od ovog broja je oko 980 lica identifikovano i predato porodicama, rekla je načelnica komisije i najavila da će se u narednom periodu istraživati lokacije u Hrvatskoj kod Petrinje i Dvora, a u Srbiji kod Bogojeva i Smedereva.

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ponovio je da je Oluji proterano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine.

On je predložio je da se napravi memorijalni centar kojim bi se odala pošta svim stradalim i izbeglim Srbima, kako je istakao, od Slovenije do Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari