Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je za Danas da će početak 2013. biti u znaku razgovora o Kosovu, a da tempo diktiraju rokovi koje je Evropska komisija postavila pred Srbiju za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu u EU.


Vensan Dežer, šef delegacije EU u Srbiji, najavio je uoči Nove godine da bi do 1. marta Beograd trebalo da reši više kosovskih pitanja – primenu sporazuma o integrisanim prelazima, saradnju s Euleksom, telekomunikacije, energetiku i sever KiM. „U prva tri meseca 2013, od nastavka dijaloga premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija 17. januara, pa tokom februara i marta vodiće se intezivni pregovori. Planira se da sve bude gotovo do aprila ili maja. Za to postoji politička volja kod sve tri strane – Beograda, Prištine i međunarodne zajednice“, kaže Janjić.

Poslednjeg dana 2012. IBM je počeo da se primenjuje i na poslednja dva prelaza između centralne Srbije i njene južne pokrajine – na Brnjaku i Končulju. Kosovski carinici prebačeni su na Brnjak helikopterom zbog srpske blokade magistralnog puta Priština – Ribariće u Zubinom Potoku.

Ketrin Ešton, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, istog dana je saopštila da će se 17. januara u Briselu pregovarati ne samo o promeni IBM i telekomunikacijama, nego i o severu KiM. Janjić smatra da će uvođenje IBM na Brnjaku i Jarinju, bez obzira što još nije dogovorena „distribucija carine“, Prištinu dovesti u „lagodniji pregovarački položaj“ u dijalogu o severu KiM 17. januara u Briselu.

On ističe da su „dinamiku sprovođenja IBM nametnuli sporazumi Borislava Stefanovića“ i da će ovaj dogovor morati ozbiljno da se spovede, pogotovo zbog odustajanja Beograda od formulacije u platformi za KiM da „ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori“.

Rezolucija i premijer Dačić

„Rezolucija o KiM, koju bi Skupština Srbije trebalo da usvoji 11. januara, samo je nužni rezultat priče o državnoj platformi. Ne znam čemu to služi, ni da li će ojačati Dačićevu poziciju u pregovorima o severu KiM više od ovog što mu daje sporazum vladajuće koalicije, jer će rezolucija sadržati opšte principe. Tačijev predlog biće neka varijanta Ahtsarija plus, uz privremena rešenja koja bi se ticala međunarodne administracije, ali u svakom slučaju neće odustati od decentralizacije kakva je ugrađena u Ustav Kosova“, ukazuje Dušan Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari