Šta opozicija misli o uvođenju obaveznog vojnog roka? 1foto FoNet/Ministarstvo odbrane Srbije

Ukoliko nova inicijativa o uvođenju redovnog vojnog roka ovog puta dođe do Skupštine Srbije, opozicija će imati štošta da kaže o ovom predlogu, a jasne stavove imaju i partije koje su posle izbora 17. decembra ostale van parlamenta.

Proevropske partije ne misle da je uvođenje služenja vojske dobra ideja, dok takozvane partije desnice u principu podržavaju nameru i imaju svoje predloge kako je unaprediti.

Robert Kozma, poslanik Zeleno-levog fronta, podseća da vladajući režim svako malo najavljuje uvođenje obaveznog vojnog roka za građane.

– I to je već suviše providno spinovanje i bacanje dimne zavese koja bi trebalo da odvuče raspravu u javnosti od drugih ključnih tema, kao što je to da su uhvaćeni u najvećoj izbornoj krađi do sada, ali i da se ne bi razgovaralo o tome da građani Kosova sa svojim registarskim tablicima na vozilima sada mogu slobodno bez lepljenja stikera da ulaze na teritoriju Srbije, što je inače sasvim u redu i potrebno – navodi on za Danas.

Prema njegovom sudu, Srbija niti bi trebalo da uvodi obavezno služenje vojnog roka i vojnu obuku za građane, niti zapravo ima sredstava u našem budžetu za to.

– Zastareli koncept služenja vojnog roka bi za našu državu i vojsku bio preskupi projekat. Pokazalo bi se da više nemamo kasarne u kojima bi mogli da smestimo građane na služenju vojnog roka, niti da vojska ima novca da ih hrani, oblači i drži smislenu obuku. Ministarstvo odbrane u naprednjačkom koruptivno-kriminalnom režimu služi isključivo za omogućavanje povlašćene prodaje oružja za private kompanije povezane sa vladajućim režimom – objašnjava naš sagovornik.

On ukazuje na to da nam je umesto rasprave o zastarelim konceptima vojnih obuka, potrebno uvođenje savremene civilne zaštite koja bi omogućila da svi građani doprinesu u zaštiti od posledica klimatskih promena – poplava, velikih bujica, zemljotresa, požara koji nastaju leti usled visokih temperatura, itd.

– Režim koji je odgovoran prema svojim građanima ne poseže za spinovima iz prošlosti, nego iskreno razgovara o ključnim problemima sadašnjice i budućnosti i sprema se za te izazove – kaže Kozma.

A Miloš Jovanović, lider Novog DSS, za Danas kaže da ponovno uvođenje vojnog roka predstavlja neminovnost ako želimo da naš sistem odbrane ispunjava svoju osnovnu funkciju, a to je funkcija odvraćanja.

– Pored toga, potrebno je doneti i odgovarajuće normativne akte kojim će se razraditi koncept totalne odnosno sveobuhvatne odbrane i učiniti operativnim. Između ostalog, tim konceptom bi se morala redefinisati vojna obaveza tokom ratnog stanja – kaže Jovanović.

I ističe da je neprihvatljivo da državni funkcioneri budu suštinski izuzeti.

– Može se i mora napraviti model kojim će se obezbediti i njihovo učešće u ratnim dejstvima i kontinuitet vođenja državnih poslova. Mnogo je tu i drugih pitanja koja se moraju definisati ali na kraju ću samo reci da je iznad svega potrebno da vratimo u žizu ideju javnog dobra i opšteg interesa što je u ovako materijalno i moralno korumpiranom društvu nemoguće a za šta najveću odgovornost snosi aktuelna vlast – kaže Jovanović.

Zdravko Ponoš, lider opozicionog pokreta Srbija centar i bivši načelnik Generalštaba kaže da je inicijativa priznanje režima da nakon 11 godina vladavine Vojska nije ono što bi trebalo da bude.

On je postavio pitanja ministru Vučeviću da li je „inicijativa“ Generalštaba potkrepljena analizom i pokazateljima, za početak i jednostavnim rečnikom, koliko košta i koliko vremena treba da se vojska „preuredi“ po toj „inicijativi“, koliko košta i koliko vremena treba da se „opravi“ aktuelni model, tj. neuspešna profesionalizacija Vojske.

I vanparalamentarne partije takođe imaju svoj stav.

Najava vraćanja obaveznog vojnog roka je već tradicionalni populizam ove vlasti, smatra lider SDS Boris Tadić.

On kaže da je SDS protiv vraćanja obaveznog vojnog roka, jer ne može da se donese bez široke javne rasprave, budući da podrazumeva političke, ekonomske i bezbednosne konsekvence.

Tadić navodi da četiri meseca, koliko je najavljeno trajanje vojnog roka, jasno govori o tome da takva odluka nije motivisana stvarnim bezbednosnim potrebama, već čistim populizmom i opasnim igranjem sa militarizacijom našeg društva. Kako dodaje, vojna obuka, nema ni bezbednosnog, ni ekonomskog opravdanja ukoliko ne traje minimum devet meseci.

Tadić je dodao da režim ovom najavom na potpuno besmislen način pokušava da nadomesti nedostatak ljudskih resursa u vojsci, umesto da se konačno planski bavi tim fundamentalnim vojnim pitanjem.

Slično smatraju i u Ligi socijaldemokrata Vojvodine – „Vojvođani“. Oni navode da je najava još jedan populistički pokušaj naprednjačke vlasti da zadovolji desno, konzervativno biračko telo, ali i spinovanje nezadovoljstva građana zbog drastičnih nepravilnosti u toku izbornog procesa.

Dok stranka Zavetnici podržava inicijativu i poziva Ministarstvo odbrane i Vladu da što pre pripreme potrebnu zakonsku regulativu kako bi ta odluka stupila na snagu.

Zavetnici smatraju da obnavljanje redovnog služenja vojnog roka osim poboljšanja bezbednosne situacije pozitivno uticalo na vraćanje sistema vrednosti i etike kod mladih generacija i na razvoj srpskog društva u celini, kao i da bi ojačalo odbrambene kapacitete države i predstavljalo dodatni garant njene vojne neutralnosti i politike odbijanja ulaska u NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari