Obeležena 630. godišnjica Kosovske bitke 1Današnja liturgija u Gračanici Foto: Eparhija raško-prizrenska

Na centralnom molitvenom obeležavanju 630. godišnjice Boja na Kosovu u petak u manastiru Gračanica i na Gazimestanu danas nije bilo predstavnika aktuelne vlasti u Srbiji, kao ni Srpske liste, koja je formalno još koalicioni partner u kosovskoj vladi Ramuša Haradinaja.

Na Gazimestanu, gde je služen parastos palim kosovskim junacima, prema izveštajima portala kossev.info, bilo je više Srba iz svih delova Srbije, Crne Gore i Makedonije nego prethodnih godina. Među njima bili su i lideri Saveza za KiM: Marko Jakšić, Slaviša Ristić, Rada Trajković. Nošene su zastave srednjovekovne Srbije, transparenti sa natpisima „Nema predaje“, „Nema podele – celo Kosovo deo Srbije“.

Kosovske vlasti su uslišile zahtev šefa Kancelarije za KiM Marka Đurića da Vidovdan provede na severu KiM – u Zubinom Potoku. Đurić je umesto otvaranja vodovoda, koje je ranije najavio, saopštio da „donosi dobre vesti – da će Srbija graditi sekundarnu mrežu za vodovod“. Potom je održao sastanak sa svim gradonačelnicima Srpske liste na KiM, koji je bio zatvoren za javnost.

Patrijarh srpski Irinej odabrao je da na 630. Vidovdan liturgiju služi u beogradskoj crkvi Svetog kneza Lazara, kojoj je prisustvovao i prinčevski par Karađorđević. Karađorđevići su od povratka u Srbiju 2001. za Vidovdan gotovo redovno bili u Gračanici i na Gazimestanu.

Liturgiju u manastiru Gračanica u petak je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa još još šest arhijereja SPC koji važe za kritičare Vučićeve politike na KiM. Eparhija raško-prizrenska je iz tog razloga već duže vreme pod bojkotom Srpske liste.

Mitropolit Amfilohije poručio je Srbima na KiM da „nisu manjina već najsnažniji narod u Evropi“, prenosi Radio KiM iz Čaglavice.

„Kažu da ste manjina – nije snaga u broju, nego u Gospodu. To svedoči sva ljudska istorija. Nije pitanje koliko nas je, nego koliko je časnih i čestitih ljudi, poštenih, koliko je hrišćana koji nose časno i čestito svoj krst i žive po svetom Jevanđelju. Ti ne samo što nastavljaju tradiciju i predanje svojih predaka nego su svedoci i pred moćnicima i silnicima ovoga sveta… Svi smo mi grešnici, ali je bitno da li se kajemo ili pljujemo na Boga… Sve što je sagrađeno ovde na KiM i širom sveta, svi hramovi uključujući i svetu Gračanicu nisu ništa drugo nego svedoci opredeljenja za Carstvo Nebesko i ova naša služba ovde danas je svedočanstvo Hrista Boga našega raspetoga i vaskrsloga“, rekao je između ostalog u besedi mitropolit Amfilohije.

Više stotina ljudi je prisustvovalo i centralnom obeležavanju Vidovdana u ERP u egzilu – u katakombi svetog velikomučenika Justina u Barajevu, gde je posle liturgije i parastosa koje je služio raščinjeni i iz SPC isključeni episkop raško-prizrenski Artemije, održana Vidovdanska akademija. Pokret „Srbi na okup“ organizovao je tradicionalnu Vidovdansku litiju u kojoj se u noći između četvrtka i petka pešačilo od spomenika ruskom caru Nikolaju Drugom u centru Beograda do Barajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari