Obilazak radova paravan za funkcionersku kampanju 1Foto: FoNet TV

Pet dana uoči lokalnih izbora u Zaječaru, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić posetio je baš ovaj grad i obišao radove na rekonstrukciji gradskih i međugradskih saobraćajnica.

To što je predsednik izabrao Zaječar kao polaznu tačku za budući obilazak radova po čitavoj Srbiji u narednih 25 dana, za sagovornike Danasa predstavlja paravan za funkcionersku kampanju na najvišem nivou. Navode da predsednik, na ovaj način, zloupotrebljava svoj autoritet i javnu funkciju kako bi pokazao da samo jedna politička opcija može biti garant ispunjenja obećanog i smatraju da je jedino rešenje u zabrani javnim funkcionerima na svim nivoima vlasti da u izbornoj kampanji aktivno učestvuju na javnim događajima koji promovišu planove ili rezultate rada državnih organa.

„Poseta predsednika Srbije Zaječaru, u samoj završnici kampanje za lokalne izbore, nastavak je loše prakse funkcionerske kampanje iz prethodnih izbornih ciklusa. Najviši državni funkcioneri ‘tempiraju’ svoje aktivnosti i posete lokalnim sredinama tako da se dese baš u finišu lokalne kampanje, a da za prethodne četiri godine neka mesta nisu nijednom posetili. Na ovaj način daju podršku lokalnoj listi svoje stranke, dok se drugi izborni takmičari stavljaju u nejednaku poziciju. U tom smislu se može protumačiti i odluka predsednika Srbije da baš od Zaječara krene u aktivnosti obilazaka radova po Srbiji, koje će, kako kaže, trajati narednih 25 dana, kao i obraćanje koje se odnosi na najavu novih investicija za Zaječar. Ovim se šalje poruka biračima u Zaječaru da će se obećano realizovati, ali ukoliko lokalna lista SNS-a pobedi na izborima“, kaže za Danas Pavle Dimitrijević i dodaje da predsednik, na ovaj način, zloupotrebljava svoj autoritet i javnu funkciju kako bi pokazao da samo jedna politička opcija može biti garant ispunjenja obećanog.

Sagovornik Danasa podseća da su tokom prošlogodišnjih parlamentarnih izbora posmatrači Crte zabeležili više od 2.000 aktivnosti javnih funkcionera u kampanji, čime su njihove funkcije stavljene u direktnu službu partijskog interesa.

„Zbog ovakvih pojava, Crta redovno ponavlja da je jedino rešenje u zabrani javnim funkcionerima na svim nivoima vlasti da u izbornoj kampanji aktivno učestvuju na javnim događajima koji promovišu planove ili rezultate rada državnih organa. Za ovu preporuku, kao i za mnoge druge koje se odnose na ravnomernu medijsku zastupljenost, pritiske na birače i funkcionersku kampanju, do sada nije bilo sluha i političke volje da se o njima razgovara, a kamoli da se usvoje“, ocenjuje Dimitrijević.

Obilazak radova paravan za funkcionersku kampanju 2

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja kaže za Danas da Vučić ne krši zakon obilazeći gradove pred same izbore, jer na prošlogodišnjim pregovorima vlasti i opozicije nije promenjen stav 4 u članu 50 Zakona o sprečavanju korupcije, koji predsednika Srbije izuzima iz obaveze da se odvoji u predstavljanju kada nešto radi kao predsednik Republike, a kada nešto radi kao predsednik stranke.

„Koliko vidim to nije vidljiv zahtev ni u okviru dve postojeće platforme koje su napravljene od strane opozicionih stranaka. Ono što je veći problem na koji se ne reaguje jeste činjenica da predsednik Republike kao predsednik SNS po statutu SNS-a član 45, stav 17 „utvrđuje kriterijume za utvrđivanje liste kandidata za odbornike i poslanike“ i stav 18 predlaže izbornu listu za izbor narodnih poslanika. Vučić je zahvaljujući postojećem zakonskom okviru i pasivnom odnosu Ustavnog suda i Agencije za sprečavanje korupcije, ali i onih koji su prošle godine učestvovali u pregovorima uspeo da objedini svoju javnu i partijsku funkciju tako da bilo da se glasa na republičkim, pokrajinskim ili lokalnim izborima, uvek imamo jednu te istu stvar, a to je aklamacija o vlasti Vučića, a ne izbori“, ističe Gavrilović.

Politički analitičar Boban Stojanović podseća da od kada je Vučić sa pozicije premijera prešao na protokolarnu funkciju predsednika Republike ništa se nije promenilo, jer je ostao predsednik stranke i u potpunosti okupirao ceo političko-institucionalni sistem.

Stojanović ocenjuje da je Vučić pre svega predsednik partije koji je sve ostalo u državi podredio upravo partiji i sebi. I verovatno će, kaže, obići i Kosjerić ove nedelje.

„Naravno da je sve to vanustavno, nezakonito – ali to je postala svakodnevica, koja više nikoga ni ne iznenađuje. A Srbija nažalost nema nijednu instituciju koja bi ograničila njegovu vlast, a nema ni opozicionog ili građanskog, a ni međunarodnog pritiska koji bi ga na to naterao. Makar za sada“, primećuje Stojanović.

Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije ocenjuje da je Vučićeva računica – stranka to sam ja – jer ne postoji način da SNS dobije glasove bilo gde na izborima ukoliko Vučić nije nosilac liste i ne uključi se direktno u kampanju.

Stojkovićeva smatra da je on svih ovih godina sistematski radio na uništavanju stranaka, uključujući i svoju, koja bez njega ne postoji.

Prema njenim rečima, Vučić nema moralni problem da vodi kampanju i za izbore u mesnoj zajednici, niti razume značenje stava Ustava po kojem je on predsednik svih građana.

Za Draganu Rakić, zamenicu predsednika DS, sve se svodi na održavanje kriminalizovanog režima na vlasti.

„Vučićeva tehnologija vladanja je takva da pokazatelj bilo kakvog pada popularnosti može imati domino efekat i predstavlja veliku, nepremostivu opasnost za zadržavanje poluga moći. Time je, pre svega, motivasana opsesivna kontrola izbornih procesa: od izbora za mesne zajednice, pa do najzančajnijih parlamentarnih i predsedničkih izbora. Sve se ovo odigrava uz očigledno kršenje zakona Republike Srbije. Takozvana funkcionerska kampanja je očigledan i lako dokaziv način zloupotrebe javnih resursa od strane vlasti. Ona istovremeno, zajedno sa stalnim prisustvom u medijima, predstavlja jedan od nekoliko mahanizma putem kojih Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić namiču glasove na izborima. Funkcionerska kampanja je deo agresivne propagandne kampanje u kojoj se non-stop veličaju nepostojeći uspesi i vođa režima, a napadaju, blate i dehumanizuju politički protivnici. Ostali mehanizmi za skupljanje glasova su različiti pritisci i ucene, korupcija i klasična krađa. Zato ukidanje funkcionerske kampanje predstavlja jedan od preduslova za organizovanje slobodnih i poštenih izbora“, ističe Rakić.

Dodaje da Vučić na to sam od sebe nikad neće pristati i zato je u pregovorima potrebna pomoć Evropske unije, kao organizacije i institucije koja u oblasti izbornog prava i prakse primenjuje upravo one standarde koje opozicija želi i u Srbiji.

Gradonačelnik u pratnji

Sa predsednikom Vučićem juče su u obilasku radova na saobraćajnicama oko Zaječara bili i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, v. d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić. Uz veliku medijsku pažnju, bilo je reči o izgradnji puteva i podizanju industrije u ovom kraju.

Zelenović: Predizbori su rešenje

Za Nebojšu Zelenovića, predsednika stranke Zajedno za Srbiju, sve ovo je dokaz da je režim građanima Srbije oteo pravo na slobodne i poštene izbore, a da je funkcionerska kampanja samo jedan od načina zloupotreba vlasti. „Angažovanje mafije u izborima je najstrašniji vid sprečavanja izražavanja slobodne volje i sve to dovodi do uverenja kod velikog broja ljudi da je besmisleno više učestvovati na izborima. Opozicija treba da omogući građanima da njihov glas ponovo ima vrednost i da zaista mogu da odlučuju o važnim stvarima u politici. Predizbori su način da odlučimo ko iz opozicije, sa legitimitetom, vodi borbu za normalan život u našoj zemlji. Tako su građani Budimpešte, na prethodnim izborima, odabrali predstavnika opozicije, koji je počistio Orbanovog kandidata za gradonačelnika. Organizacija prethodnih izbora, takođe, predstavlja i način da opozicija prevaziđe aktuelne nesporazume. Svako ko želi mogao bi da učestvuje, istakne svoje kandidata, predloži program i rešenje različitih tekućih pitanja. Niko nam ne može oteti pravo da na slobodnim i poštenim predizborima donesemo odluku kako ćemo se boriti protiv loše vlasti“, zaključuje Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari