Obradović (Dveri): Potrebno uvesti neku vrstu ekonomskog vanrednog stanja 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je danas da je potrebno uvesti neku vrstu ekonomskog vanrednog stanja u Srbiji, što bi značilo sve vrste pomoći za najugroženije domaće preduzetnike i najsiromašnije slojeve stanovništva.

„Svakoga dana smo izloženi novim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica, sve većoj inflaciji i energetskim izazovima, a većina tih problema nema veze sa ukrajinskom krizom već sa pogrešnim potezima aktuelne vlasti u Srbiji“, rekao je Obradović novinarima ispred Vlade Srbije.

On je ocenio da se ne sme ponoviti greška iz vremena pandemije, kada se pomoć „neselektivno davala svima“, već da se preusmeri samo na one kojima je najpotrebnija.

„Ne smemo ulagati u investicije koje nam sada u vremenu svetske krize nisu prioritet, poput izgradnje nacionalnog stadiona, već u povećanje minimalnih penzija, socijalnu penziju za najstarije sugrađane bez ikakvih primanja, socijalna davanja za nezaposlene i otpuštene, podršku socijalno ugroženim porodicama sa više dece na osnovu socijalne karte svakog domaćinstva u Srbiji“, rekao je Obradović.

Naglasio je da je potrebno podržati proizvodnju i kupovinu domaće robe, a robne rezerve obezbedeiti upravo iz domaće proizvodnje i da je za to „potrebna patriotska Vlada Srbije, koja na prvo mesto stavlja interese domaće privrede i svojih građana“.

„Uslov za uspeh ekonomskog vanrednog stanja je borba protiv korupcije jer ako bismo zaustavili pljačku narodnih para iz budžeta preko nameštenih tendera i javnih nabavki brzo bismo živeli duplo bolje“, istakao je on.

Potpredsednik tog pokreta Milovan Jakovljević ocenio je da je za uspostavljanje poštenog tržišta i da teret ograničenja cena ne padne samo na proizvođače, prerađivače i delom na trgovce, već da se posledice krize ravnomerno rasporede na sve subjekte u lancu proizvodnje, prerade, trgovine i potrošnje.

Naveo je da je, između ostalih, potrebno odrediti osnovne prehrambene i poljoprivredne proizvode koji su od suštinskog značaja za ishranu stanovništva, kao i popisati i utvrditi stanje svih strateških i suštinski važnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Direkciji za robne rezeve.

Potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković navela je da taj pokret zahteva da država pomogne najugroženijim kategorijama stanovništva kako bi se omogućio opstanak ekonomski najranjivijim kategorijama ljudi „u pretećoj stagflaciji (inflaciji uz pad privrednog rasta), kada ogroman broj domaćinstava predstojeće zime neće moći da finansira svojim primanjima ni minimalne potrebe u hrani, ceni grejanja i svega što čini minimalnu potrošačku korpu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari