Obradović predsednica, Đurišić zamenik 1

Marija Obradović , potpredsednica i poslanica Srspke napredne stranke u narednom periodu ponovo će voditi Odbor za odbranu i unutrašnje poslove.

Za njen izbor glasalo je jedanaest članova odbora, jedan poslanik je bio protiv, dok su sednicu pre glasanja, nezadovoljni načinom njenog sazivanja, napustala dva člana Srpsake radikalne stranke. Marko Đurišić, poslanik i šef poslaničke grupe SDS, izabran je za zamenika predsednika ovog odbora.

I tokom današnje sednice poslanici opozicije konstatovali su da je vladajuća većina uvela neku vrstu bahate demokratije, na nivou cele Skupštine Srbije, pa samim tim i na nivou odbora. Božidar Delić, poslanik Srpske radikalne stranke, konstatovao je da je „žuta demokratrija koju je sprovodila Demokratska stranka u odnosu na ovo što danas imamo bila demokratija u pravom smislu te reči“.

On je naveo da je potpuno neprimereno parlametarnom radu da nema konsultacija uoči sednice i nema dogovora o tome ko će voditi koji odbor, kao i da je rukovođenje svim važnim odborima SNS uzela za sebe. Komentarišući predlog da Marija Obradović vodi Odbor za odbranu i unutrašnje pooslove, general Delić je rekao da među članovima odbora ima i stručnijih od nje, a kao primer naveo je Zorana Dragišića, profesora na Fakultetu bezbednosti.

I demokrata Balša Božović izjasnio se da je protiv izbora Obradovićeve navodeći da je upravo ona kao predsednica ovog odbora u prethodnom sazivu bila protiv formiranja anketrnog odbora o padu helikoptrera u kome je stradalo osmoro ljudi. Na Božovićeve tvrdnje reagovali su naprednjaci ističući da se o padu helikoptera govorilo na sednicama Odbora, a naprednjak Vladimir Đukanović optužio je opoziciju da je licemerna, iako zna da su ministri svaka tri meseca ovom odboru podnosili izveštaje o radu.

„Postavljam pitanje vama licemerima, šta bi bilo da da nije poslat helikopter da spase bebu. Odgovorite mi da li biste tadašnjeg ministra Gašića optužili da je monstrum, jer je jedna beba zbog njega umrla. Ovde se radilo o humanoj akciji, a od vaše licemerne politike mi je muka. Zašto niste tražili formiranje anketnog odbora kada su pala dva aviona i eksplodirala municija u Paraćinu, u vreme dok je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac. Tada vam to nije padalo na pamet“, naveo je Đukanović, dodajući da je on apsolutno protiv da se opoziciji da da vodi bilo koji odbor, jer nisu osvojili dovoljan broj glasova. „Kad pobedite dobićete da vodite odbore“.

Sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, neuobičajeno je, prisustvovao i Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe naprednjaka, iako nije član Odbora. Došao je, kako kaže, da pred javnošću razjasni neke stvari sa opozicijom i kako bi oni konačno prestali da manipulišu informacijama.

Martinović je naveo da nije tačno da nije bilo konsultacija . „Bilo ih je, razgovarao sam sa Bojanom Pajtićem, šefom DS, i dogovorio da Maja Videnović i Dejan Nikolić, budu zamenici predsednika u dva odbora, ali je problem što su demokrate međusobno posvađane, pa ni ne znaju šta se dešava u njihovom poslaničkom klubu. Razgovarao sam sa Boškom Obradovićem i dogovorio da Dveri vode jedan odbor, a razgovarao sam i sa Vjericom Radetom iz SRS, kao potpredsednicom skupštine. Pitao sam je koje odbore žele, a ona mi je nakon konsultacija sa Šešeljem odgovorila da žele predsednička mesta u Odboru za kontrolu službi bezbednosti i Odboru za unutrašnje poslove i odbranu. Rekla je ili to ili ništa“, preneo je Martinović, ponavljajući da se konsultacije obavljaju sa šefovima poslaničkih grupa, a ne pojedinačno sa poslanicima.

Reagujući na Martinovićeve tvrdnje da je nudio opoziciji neka predsednička mesta u odborima, naprednjak Đukanović je rekao da se kao poslanik vladajuće koalicije oseća poniženo, jer njegov šef poslaničke grupe dozvoljava da ga opozicija ucenjuje. Na izjavu Martinovića reagovao je i Marko Đurišić, šef poslaničke grupe Tadićevog SDS, negirajući da je bilo konsultacija.

„Ja sam šef poslaničke grupe, ali sa mnom Martinović nije nijednom razgovarao o raspodeli mesta u pojedinim skupštinskim odborima. Zvala me je samo Marija Obradović da mi kaže da bi me predložila za svog zamenika, ali to već nisu konsultacije, već ponuda“, naveo je Đurišić, dodajući da nisu tačne tvrdnje naprednjaka da su svi skupštinski odbori jednako važni. Nisu jednako važni, jer je primera radi rad Odbora za kontrolu službi bezbednosti uređen čak i zakonom, a Odbor za finansije i budžetska sredstva odlučuje o budžetu države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari