Očuvanje kulture i tradicije, osnivanje budućih institucija su nam prioriteti: Predstavnici dve bunjevačke liste 1Foto: Natalija Jakovljević

“Za nas do sada nije bilo mesta, zato smo se i okupili svi zajedno kako bismo u novom sazivu Bunjevačkog nacionalnog saveta našli svoje mesto. Naš cilje je da se naša kultura neguje i da deca koja su naslednici nastave našu tradiciju”, rekao je nosilac liste liste broj tri “Bunjevci – Svi u jednom kolu” Stipan Budimčević.

Dodao je da su se tim povodom ujedinile dve liste pred izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina koji će biti održani u nedelju, 13. novembra.

Predstavnici ove liste će se zalagati da deci u Subotici i u Somboru prenesu svoj rad, kako bi slamarske, umetničke, i druge radionice mogle da opstanu.

“Oko zajedničke liste okupili su se ljudi iz seoskih uduženja koji godinama rade sa decom, omladinom i odraslima, ali se bave i negovanjem tradicije, kulture i obiučaja kod Bunjevaca. Radićemo i na tome da se slamarstvo zaštiti kao deo bunjevačke kulture”, najavio je Budimčević.

Očuvanje kulture i tradicije, osnivanje budućih institucija su nam prioriteti: Predstavnici dve bunjevačke liste 2
Foto: Natalija Jakovljević

“Treba da se formira i Zavod za kulturu Bunjevaca kako bi zaštitili i promovisali našu kulturu kao i ostalo narodi”, dodaje.

Predstavnik liste tri, Branko Pokornić napominje da je neophodno i formiranje Centra za obrazovanje i službenu upotrebu jezika.

“Na taj način možemo stručno voditi brigu o obrazovanju dece od osnovnog do akademskog nivoaa. Na nama je da vidmo na koji način ćemo iskoristiti šansu koja nam je pružena priznavanjem bunjevačkog i uvođenja jezika i pisma u službenu upotrebu u gradu Subotica”, kaže.

Podmladak bunjevačke nacionalne zajednice i Bunjevci imaju svoju budućnost na krilima mladosti koja treba da stasa i nastavi njihovu ideju, poručila je jedna od predstavnica liste broj jedan Tamara Babić.

Predsednik Bunjevačkog kulturnog centra u Novom Sadu, Mirko Bajić, koji na predstojećim izborima za nacionalne savete predstavlja listu broj jedan, navodi da ove dve liste idu zajedno na izbore zato što su zajedno u onome što čini ineterese Bunjevaca.

“Vidite da ima razmimoilaženja za ovaj nacionalni savet. Nije prvi put, to je svaki put isto bilo kao i sada, ništa to nije novo. Zašto postoje ti nesporazumi i zašto sa nama nije i lista dva? Jer su oni složni samo sami sa sobom, a ne sa nama, i to je žalosno”, navodi.

Kako objašnjava, veoma je razočaran što je to tako, a razlog za to je što listu broj dva predstavlja veliki broj političara, ali koji nisu iz političke stranke bunjevačke nacionalne manjine, to jest, Saveza bačkih Bunjevaca (SBB).

On napominje da su se za standardizaciju jezika i njegovog uvođenja u službenu upotrebu svi borili, a ne samo pojedinci, kako to predstavljaju u medijima.

Bajić je ponovo pozvao ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislava Žigmanova, da se odrekne programa stranke čiji je predsednik, Demokartskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), a u kom se navodi “da su Bunjevci Hrvati”.

“Kako će ministar da brine o svim nacionalnim manjinama kada negira postojanje Bunjevaca”, upitao je Bajić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari