Od izbacivača do šefa Vučićevog kabineta: Ko je Ivica Kojić, koga su radnici Fijata čekali na Gazeli 1Foto: FoNet/Milica Vučković; Ljiljana Bukvić/Danas

Radnici Fijata u jeku protesta ispred Sava Centra dobili su pisane garancije šefa Vučićevog kabineta Ivice Kojića, da će ih u subotu u 9 sati primiti predsednik države Aleksandar Vučić.

Radnici su poverovali da će u konstruktivnom razgovoru iznaći rešenje. Odblokirali su put i razišli se. Sličan scenario nedavno se odigrao i sa uličnim prodavcima koji su protestvovali zbog uvođenja fiskalnih kasa.

Iako se gotovo nikada ne pojavljuje u javnosti, Ivica Kojić je veoma važan šraf u sistemu Vučićeve vlasti. Od 2015. godine je predsednikova desna ruka i njegov šef kabineta. Za njega Vučić, inače, tvrdi da je „čudesno vredan čovek“, ali da sa njim u ranijem periodu nije delio politička uverenja.

Kojić je bio i šef kabineta nekadašnjeg lidera Ujedinjenih regiona Srbije Mlađana Dinkića u Ministarstvu ekonomije i slovio je i za njegovog čoveka od poverenja. Poznavaoci prilika tvrde i da je on nešto „najbolje od Dinkića“ što je preteklo Vučiću”.

Pre šefovanja u Vučićevom kabinetu, Kojić je na izborima 2012. godine bio 11. na parlamentarnoj listi URS-a, a u Vladi Ivice Dačića bio je postavljen i za državnog sekretara u Ministarstvu finansija i privrede, koje je vodio Dinkić. Ostavku na tu funkciju podneo je u septembru 2013, kada je URS izbačen iz rekonstruisane vlade. Godinu ipo kasnije obreo su u Vučićevom kabinetu.

Od izbacivača do šefa Vučićevog kabineta: Ko je Ivica Kojić, koga su radnici Fijata čekali na Gazeli 2
Foto: Instagram @buducnostsrbijeav
Od izbacivača do šefa Vučićevog kabineta: Ko je Ivica Kojić, koga su radnici Fijata čekali na Gazeli 3
Foto: FoNet/Milica Vučković
Od izbacivača do šefa Vučićevog kabineta: Ko je Ivica Kojić, koga su radnici Fijata čekali na Gazeli 4
Foto: Beta/Miloš Miškov

Iako čovek iz senke Kojić važi za možda najvažnijeg koordinatora svih velikih državnih poslova i gotovo da se nijedna odluka u tom smislu ne donosi bez njegovog znanja.

Mediji su pisali da je u mladosti radio kao obezbeđenje jednog od kultnih klubova osamdesetih u Beogradu – čuvene „Akademije“. On sam nikada nije otkrio kako su izgledali njegovi izbacivački dani, kao što nikada nije potvrdio da je “biznis “ karijeru započeo kao vratar Narodne banke Srbije posle 5. oktobra 2000, a da je potom, kako su tvrdili iz DJB, napredovao u Dinkićevog vozača. Kada je završio Ekonomski fakultet blistava karijeta je bila pred njim.

Iako je u svet finansija ušao na mala vrata Narodne banke Srbije u vreme Dinkićevog mandata, svi koji ga poznaju tvrde da je vredan i temeljan čovek koji nedostatke u obrazovanju nadomešćuje upornošću i sposobnošću da više radi od svih ostalih oko sebe.

Od izbacivača do šefa Vučićevog kabineta: Ko je Ivica Kojić, koga su radnici Fijata čekali na Gazeli 5
Foto: FoNet/Božana Pavlica

Tokom dugogodišnje karijere gotovo nikada nije bio predmet nekih afera i tračeva. Krik je doduše spominjao da su Siniša Mali i Kojić pokušavali da spasu kontraverznog biznismena Miroslava Bogićevića, ali bez epiloga. Spominjano je doduše i Kojićevo ime u kontekstu priče o njegovom bratu, kao šefu poligrafa, na koji svi naši političati rado idu na poligraf.

Ivica Kojić rođen je 1974. godine, po zanimanju je ekonomista. Živi i radi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari