Od punih usta izbora do poslednje rupe na svirali: Kako je Vučić samo za par dana "promenio ploču"? 1Foto: Beta/Amir Hamzagić

Iako 2023. u Srbiji prema izbornom kalendaru ne bi trebalo da budu održani izbori, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, drži vrata za izbore i dalje otvorenim i ne otkriva planove. Ono što je primetno je da je u svojim javnim nastupima od kraja prošle do početka ove godine, za samo nekoliko dana, od toga da bi se moglo ponovo glasati i za parlament došao do toga da su mu izbori poslednja rupa na svirali. Optimizam u ubedljivu pobedu SNS je ostao konstanta njegovih poslednjih nastupa.

Vučić se građanima poslednji put u 2022. obratio 30. decembra sa nacionalne frekvencije Prve televizije i u svom nastupu je, između ostalog, naglašavao da će ova godina biti godina u kojoj će stranom faktoru s akojim pregovara o Kosovu glavan aktivnost biti njegovo rušenje, čemu se on raduje i to ga zabavlja.

On je na pitanje o tome koji izbori bi mogli biti ove godino rekao da ne zna i da to zavisi od opozicije, koja će ih dobiti ako ih bude želela, te „da li će biti samo beogradskih ili još nekih to ćemo da vidimo“.

Upitan šta to znači, da li ako opozicija bude želela beogradske imaće ih, on je odgovorio da će možda neko drugi želeti neke druge izbore.

Na pitanje koje na primer, odgovara da nam slede redovni pokrajinski i redovni lokalni. A na opasku vodteljke da bi oni trebalo da budu održani 2024. on kaže: „Da li kraj 2023. ili početak 2024. uvek vam isto dođe. Ili će da budu i republički, nikad to ne znate“.

A onda je najavio i učešće velikog pokreta čije je osnivanje letos najavio.

Upitan da li će biti i predsedničkih izbora, odgovara, zašto bi bili predsednički kad je njemu poslednji mandat.

– Nije problem mogu da izraze želju pa da idemo na referndum i za predsednika. Ali to bi bilo tako poražavajuće da se plašim da bi bilo isuviše ponižavajuće za njih. Verujte mi, pametni su dovoljno da znaju da im to nije potrebno, jer znaju da bi narod ujedinili protiv sebe i da bi to bila najubedljivija pobeda SNS. Ili bolje rečeno, verujem da će na sledeće izbore izaći jedan veliki, široki, narodni pokret za slobodnu državu Srbiju koji neće da bude među ovim desnima, koji štete Srbiji jednako koliko i ovi levo. Već jedan pokret pristojnih, ozbiljnih, racionalnih ljudi koji će gledati kako da čuvaju svoju zemlju i neće nas uvoditi u ratove tek tako i neće da nas uvode u snakcije tek tako. Ali koji neće ni da predaju srpsku zemlju da bi se udvorili nekom drugom – naveo je Vučić.

Kako je dodao, to će biti veliki narodni pokret Srbije, ne srpski pokret, jer će tu biti i Mađara, Bošnjaka, Roma, Slovaka, Rumuna, Bugara i svih ostalih.

Od punih usta mogućih izbora, situacija se promenila pa je 4. januara na godišnjoj konferenciji za novinare Vučić rekao da su mu izbori poslednja rupa na svirali.

– Ja sam svoje izbore, možda bi to bilo sebično reći, završio. Ali nije nevažno i svejedno kako će se upravljati Srbijom, našim gradovima, severnom pokrajinom i zato ću uvek podržavati snage koje zemlju guraju napred. Šta će biti, videćemo, polako – kazao je Vučić.

Kako je dodao, vidi da se mnogi raduju velikim promenama jer, kako je naveo, „narod valjada samo jedva čeka da vidi njih na vlasti“.

– A ja kao stari vuk u politici mogu samo da kažem, polako s ti rezulatati. Nagledao sam se toga za 11 godina i za 10 izbornih cijklusa – rekao je on.

On je ponovio i poručio opoziciji da ako izbore hoće, dobiće ih, ali da se posle ne žali na rezultate.

– Mi od izbora da bežimo nećemo. Da se krijemo od narodne volje i legitimiteta naroda nećemo. Samo irazite želju i to ćete da dobijete, ali nemojte da tražite rezlat jer vam ga narod neće dati. To je poruka za one koji su strastveno izrazili volju za izborima – zaključio je Vučić.

Da su neki izbori izvesni ove godine svestan je i lider SPS Ivica Dačić, koji je za božićnje izdanje Blica naveo da ako bude volje da se na izbore ide, socijalisti su za to spremni.

Prema njegovim rečima, izbori su uvek mogući ako za to postoje politički razlozi i ako je to dobro za funkcionisanje organa vlasti.

– Mi ćemo to da procenimo zajedno sa našim partnerima iz SNS. Njihova je odgovornost tu najveća, jer su najveća partija. Ali o takvim odlukama uvek se prethodno precizno dogovaramo i pre svega vodimo računa da li su izbori dobro za naše građane i naše institucije – kazao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari