Tokom vladavine SNS izbori nikada nisu bili na jesen: Za kada bi Vučić mogao da zakaže naredne? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Nije izvesno da će naredni izbori biti održani na jesen naredne godine, kako se spekuliše u delu javnosti, pa čak ni krajem 2023, budući da se tokom vladavine vlasti SNS dosad pokazalo da Aleksandar Vučić, lider SNS, koji obavlja i funkciju predsednika države, izbore raspisuje na proleće u periodu od kraja marta do početka maja, smatraju u Demostatu.

Zato u ovom istraživačko-izdavačkom centru procenjuju da bi uz beogradske izbore najavljene za 2023. mogli da budu održani i vanredni pralamentarni izbori ili da se vanredni parlamentarni izbori odreže na proleće 2024. kada slede i redovni lokalni i pokrajinski.

Održavanje izbora u Beogradu nema veze sa nedavnom inicijativom opozicije za smenu gradonačelnika jer vladajuća stranka ima mogućnost da izazove izbore u glavnom gradu.

Kako nam je rečeno, Vučić očigledno procenjuje da izbori na jesen nisu povoljni jer se tada ulazi u „potrošački niz“ od školstva do priprema za zimu, uz to je i inflstorna godina, a za koju će se od ovih opcija odlučiti zavisi i od unurašnjih i od spoljašnjih faktora.

Prema proceni Demostata, naprednjaci u Srbiji su u niskom startu za izbore, pa su i stranački izbori održavaju u nekim opštinskim i mesnim odborima po Srbiji i zbog toga, ali prvenstveno zato što mnogima ističe mandat, a mnogi imaju povereništva umesto rukovodstva.

U Demostatu smatraju da se posao stranačkih izbora u svim opštinskim odborima realno ne može završiti do kraja ove godine, ali da je sve moguće ukoliko to bude naređeno sa vrha.

U svakom slučaju predstavnici opštinskih odbora biće deo izborne skupštine koja bi mogla a i ne mora biti zakazana, jer sve zavisi od Vučićeve procene. Ukoliko on zaista bude dao ostavku na mesto predsednika stranke, što malo ko očekuje, onda bi izborna skupština trebalo da bude održana, jer se teško može očekivati da će SNS ostati bez izabranog lidera.

Naprednjaci ni u novembru 2021. kada su izabrali nove članove predsedništva i potpredsednike nisu izabrali predsednik niti njegovog zamenika. Ostavljeno je da Vučić vodi stranku do izbora u aprilu 2022. i da se nakon toga održi vanredna skupština na kojoj će biti izabrani novi predsednik i zamenik predsednika. To se dosad nije dogodilo.

U Demostatu podsećaju da u partiji koja je liderska Statut mnogo ne znači, pa će izbori orgaan čekati trenutak za koji lider odluči da je pravi.

Osim mnogih opštinskih odbora koje vode dva ili čak i tri poverenika, i Gradski odbor u Beogradu nema svog predsednika, od maja 2021. kada je ostavku podneo Nebojša Stefanović. Za poverenicu tog odbora je izabrana Ana Brnabić, koja obavlja i funkciju premijerke Srbije.

Ko će voditi najveći odbor naprednjaka ubuduće niko sa sigurnošću ne zna, a u Demostatu kažu da će i to biti Vučećeva lična odluka. Kao i da će se rukovoditi time da ne pravi dodatne podele pred izbore u lokalnim odborima. Kako preciziraju teško da će se raščišćavati situacije u lokalnim odborima gde postoje po dve ili više zavađenih struja, već će se produžavanjem statusa kvo održavati kakvo takvo jedinstvo tih odbora.

Nezvanično se na opozicionoj sceni može čuti da bi odbor u Beogradu mogao da vodi Luka Petrović, čovek od, kako naši sagovornici kažu, ličnog poverenja Vučića koji je gradski sekretar za investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari