ALEKSANDAR VUČIĆfoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras na godišnjoj konferenciji da neće menjati Ustav Srbije kako bi mogao da bude predsednik više od dva mandata. On je rekao i da “u prvoj polovini sledeće godine” neće više biti predsednik političke partije.

“Ovo je moj poslednji mandat, neću da menjam Ustav, ništa od toga… U prvoj polovini sledeće godine neću biti ni predsednik političke partije”, rekao je Vučić na godišnjem obraćanju javnosti.

On je ocenio da će 2023. godina biti teža od 2022. u Evropi i svetu, a da će se to odraziti i na Srbiju.

U Srbiji niko ne radi za 250 evra

Pokazujući grafikone sa statističkim podacima, Vučić je govorio o ekonomiji, bezbednosti, natalitetu…

Upitan da prokomentariše statistički podatak Evrostata po kom je Srbija u 2021. bila četvrta najsiromašnija država u Evropi po bruto domaćem proizvodu po stanovniku i po standardizovanoj individualnoj potrošnji po stanovniku, rekao je da ne veruje da je to Eurostat računao.

Predsednik je kazao da u Srbiji niko ne radi za 250 evra, a da je najniža plata 370 evra.

“Kad činjenice nisu u skladu sa onim što želite da vidite, tim gore po činjenice… Ja tu ne mogu da pomognem”, rekao je on.

Hrane će kaže u Evropi biti sve manje, ali Srbija ima, tvrdi, dovoljno osnovnih potrebština za naredne godine.

Dualno obrazovanje pravi razliku između Srbije i ostalih u regionu, jer to privlači strane investice poput onih iz Kine i Japane. Planirana su i dodatna ulaganja u veštačku inteliganciju, ali i manji gubitak novca u zdravstvu.

Ići će se na to da bude 5.000 specijalnih pripadnika u Vojsci Srbije, i osnovne plate će ići preko 2.000 evra, kaže Vučić.

Vučić je kazao da na današnji dan Srbija ima 580 miliona kubnih metara gasa, i da će kad se završi zima ostati pun Banatski Dvor, a dodatne količine gasa ostaće i u skladištu u Mađarskoj.

Predsednik je najavio da će Srbija produžiti ugovor sa Mađarskom o skladištenju gasa, “da budemo spremni i za sledeću zimu”.

Govoreći o ceni struje, kazao je da će biti „druga najniža u Evropi“. Najavio je i da će se državni organi boriti da održe nizak procenat nezaposlenosti, za koju je rekao da je rekordno niska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari