"Od Srbije će se očekivati da se opredeli u blokovskoj podeli": Dimitrije Milić o Svetskom ekonomskom forumu u Davosu 1Printskrin Instagram, Budućnostsrbijeav

Rešavanje kosovskog pitanja neće biti u glavnom fokusu Svetskog ekonomskog foruma koji se trenutno održava u Davosu, ali se, s obzirom na pritisak zapadnih zemalja da se ovo pitanje reši, biće o njemu reči na marginama foruma, navodi za Danas Dimitrije Milić iz „Novog trećeg puta“.

Sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom su se odvojeno sastali kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– S obzirom na dolazak najvažnijih političkih, biznis i medijskih lidera na Svetski ekonomski forum u Davosu očekivano je da teme bude od globalnog značaja poput ekonomije, globalizacije, ekologija, odnosa SAD i Kine, tako da odnosi u regionu Zapadnog Balkana nisu centralne i neće biti reči o njima na centralnim panelima, ali jesu prilika da se proceni politički kontekst koji postoji i da se vidi kakvo je raspoloženje, navodi naš saogovornik.

On napominje da je očekivanje različitih panelista da bi svet mogao zavšiti u Hladnom ratu broj dva, na blokove koji se ne bi samo politički podelili, već i ekonomski.

– U tom smislu globalizacija je ugrožena. Za Srbiju bi to podrazumevalo da bi se u tim globalnim blokovima morala opredeliti i postojalo bi očekivanje druge strane da Srbija nađe spoljno političko opredeljenje, smatra naš sagovornik.

U kontekstu rešavanja kosovskog pitanja Milić kaže da forum u Davosu nije bezazlen, zbog visokog fokusa zapadnih zemalja da se reši ovo pitanje.

– Iz ugla zapadnih država Zapadni Balkan je unutrašnje čvorište NATO i EU i dok traje rat u Ukrajini ove države neće da trpe nestabilnost u svom najbližem okruženje, a koje proizvodi nerešeno pitanje Kosova i Metohije. Od Davosa možemo očekivati da klima koja je prošle godine nastala ratom u Ukrajini se nastavi i da se dodatno pritisnu Beograd i Priština da dođu do sporazuma, tako da je Davos samo potvrdio da međunarodna klima koja postoji se samo nastaviti u smislu tih pritisaka, navodi Milić.

Upitan koliko je bitno isticanje zastave „Velike Albanije“ i Kosova u Davosu, koju su beogradski mediji preneli kao provokaciju, naš sagovornik kaže da je to rezultat podstojećih tenzija, te da postoji vid toksičnog međunacionalnog odnosa. Smatra da to može biti simbolička provokacija albanske provokacije usmerene ka predsedniku Srbije.

– Slične provokacije na različitim manifestacijama su bile između Palestine i Izraela. Ovom ne bih davao preterani značaj, već gledam na njega kao na rezultat ovih tenzija.

Kosovo će u Davosu biti predstavljeno za zvezdicom, odnosno funsnotom koja ukazuje na Rezoluciju 1244, a Milić veruje da je to „međurešenje“ s obzirom da Kosovo ne priznaju sve zemlje sveta kao nezavisnu, kao ni sve zemlje EU, kako ne bi došlo do iritacije ovih zemalja.

– Tako se i Tajvan predstavlja kao na primer Tajpej, navodi Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari