Odan je i nervira opozicionu javnost, a Vučić to voli: Zašto SNS ne odustaje od Vesića? 1Foto: Shutterstock/BalkansCat

Posle šest godina u SNS i odlaska sa mesta zamenika gradonačelnika Beograda nakon aprilskih izbora, Goran Vesić izgleda ostaje važan šraf u mašineriji naprednjaka kojom upravlja njihov lider Aleksandar Vučić.

Iako trenutno zvanično samo poslanik naprednjaka u Skupštini Srbije, Vesić se nije povukao sa društvenih mreža, javno nastupa i trpi napade novog gradonačelnika Beograda, Aleksandra Šapića, koji ga krivi za sve što je loše u glavnom gradu.

Ako njegova ambicija nikada nije bila sporna, ali su mu funkcije izmicale, pa je nazivan „večitim zamenikom“, izgleda da je Vesić itekako imao cilj i znao da uživa Vučićevo poverenje koje će se kad-tad i politički isplatiti.

Vesić je naime, prema pisanju portala nova.rs, viđen za koordinatora budućeg srpskog bloka, koji će, kako je najavio predsednik SNS Aleksandar Vučić biti formiran u narednih šestih meseci kao veliki i državotvorni pokret za opstanak i napredak Srbije.

S druge strane, mandatarka Ana Brnabić je za Blic televiziju izjavila da bi volela da ga vidi u svom timu.

Na pitanje da li će bivši gradski menadžer Goran Vesić biti ministar, mandatarka je odgovorila, da to ne može da kaže.

„Ali volela bih da vidim Gorana u svom timu, na jedan ili drugi način. On je izuzetno efikasan, stvarno jako, jako posvećen i čovek koji se nikad nije libio da uči, da stiče nova znanja, da bude u korak sa trendovima. To je ono što nama treba u vladi, tako da bih volela da ga vidim u svom timu“, kazala je ona hvaleći ga.

Vesić pak niti demantuje, niti potvrđuje pisanje medija i ne krije da mu prijaju pohvale. On nije u potpunosti demantovao svoju ulogu u Vučićevoj novoj političkoj tvorevini za koju kaže da je odgovor na situaciju u kojoj će se Srbija nalaziti narednih nekoliko godina, te da će na taj način bi bilo artikulisano rešavanje najznačajnijih pitanja za Srbiju, poput KiM i krize oko čega bi stranke, udruženja građana i pojedinci trebalo da se okupe bez obzira na razlike.

Gostujući na televiziji Hrepi rekao je da funkcija koordinatora te tvorevine „ne postoji, niti će se tako zvati“, što može da ukazuje da će on biti na nekoj drugoj funkciji u tom novom pokretu, o kojem dosta zna.

Vesić se osvrnuo i na to što je Brnabić rekla da bi „volela da ga vidi u svom timu“.

On je rekao da će ona odlučiti ko će biti na kojoj poziciji, ali je dodao da mu „prijaju te reči i da voli da radi sa njom“.

Da na Vesića Vučić ozbiljno računa, moglo se pretpostaviti u februaru pred izboe kada ga je Vučić postavio na mesto zamenika šefa Izbornog štaba SNS za sve nivoe izbora.

Kako je Danas tada pisao, ta pozicija je mogla da ukazuje na to da je savršeno odigrao ulogu koja mu je bila namenjena u Beogradu od dolaska Šapića te da je time zaslužio takvo mesto u štabu i da bi mogao da bude na ozbiljnom mestu posle izbora.

A posle izbora mediji su spekulisali da će biti i premijer, ministar ili bar direktor nekog od javnih preduzeća.

Postavlje se pitanje zašto je Vesić važan SNS, odnosno Vučiću.

Dušan Spasojević, vanredni profesor FPN, za Danas kaže da je Vesić dosta dugo u SNS, da je razvio klijentelističku mrežu i mrežu saradnika, te da ima veliko političko iskustvo i da iako nije popularan u delu javnosti doprinosi stranci u određenoj meri.

– Ne vidim da se nešto mnogo razlikuje od drugih kadrova tog ranga, osim što više radi na svom marketingu pa je uočljiviji – navodi Spasojević.

A politokolog Boban Stojanović, smatra da će Vesić biti visoki funkcioner, samo je pitanje da li u Vladi ili partiji.

– A možda i oboje iako je Vučić do sada za svoje saradnike uglavnom odvajao funkcije. A siguran sam da ni Vesić ni Brnabić i dalje ne znaju šta će mu biti funkcija, za finalni razvoj ćemo morati da sačekamo kraj meseca da Vučić izvadi spisak ministara i svega ostalog – kaže on.

Na pitanje šta SNS i Vučić imaju od njega, odgovara da je odan saradnik, da za njega kažu da je jako dobar operativac, a i da je on u ličnoj kampanji za svoj opstanak na visokim funkcijama već dve godine.

– A dodatno, mnogo nervira opozicionu javnost – a ponekad Vučić i samo zbog toga izabere ministre poput Gordane Čomić i Tomislava Momirovića – zaključuje Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari