Odbačena krivična prijava za izbornu krađu u Šapcu 1Izbori u Šapcu Foto: D.E. (arhiva)

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu odbacilo je jednu od više krivičnih prijava koje je podnela stranka Zajedno za Srbiju zbog izborne krađe.

Kao dokaz podnet je video snimak meštanina Mačvanskog Pričinovića koji prizaje da je primio novac za dati glas na izborima 21. juna. Šef pravnog tima ZZS Aleksandar Mijailović zbog ove odluke podneo je prigovor Apelacionom tužilaštvu u Novom Sadu.

-I pored eksplicitnog priznanja da je primio 2500 dinara za dati glas svedok je naveo da su i drugi meštani u romskom naselju u Mačvanskom Pričinoviću primili novac od SNS, odnosno za listu „Aleksandar Vučić-za našu decu“. Izjava Višeg tužilaštva je pravno neodrživa navodeći da nema osnovane sumnje da je krivično delo izvršeno, bez potrebnog istražnog postupka. To je neverovatno, pa kako je onda donet zaključak da nema krivičnog dela. Pored toga toga naveli su da nemamo pravo na prigovor kao oštećeni budući da nisu oštećena lična prava. Međutim, izborno pravo je lično pravo i ono je u ovom slučaju itekako oštećeno. Postoje dve mogućnosti: da Apelaciono tužilaštvo naloži Višem javnom tužilaštvu da nastavi krivično gonjenje ili da preuzme istragu“, ističe Aleksandar Mijailović.

On dodaje da je rok za odgovor 15 dana.

Do sada su zbog izborne krađe na lokalnim izborima u Šapcu podnete na desetine krivičnih prijava, navedeni su svedoci kao i počinioci koji pripadaju kriminogenim grupama. Uz to ni Ustavni sud se ne oglašava, još od marta prošle godine , a podeto je 18 ustavnih žalbi. U prvom slučaju izborna lista Aleksandra Vučića nije imala pristanak njenog nosioca a Gradska izborna komisija zapisnički je konstaotvala da je predstavnica SNS protivpravno naknadno ubacila ovu prijavu.

Nakon izbora 21. juna GIK je poništila izbore na svih stotinu biračkih mesta, da bi Upravni sud u Novom Sadu naložio ponavljanje izbora na 27 izbornih mesta. Upravni sud ovom prilikom nije razmatrao ni da su na još 15 biračkih mesta uočeni falsifikovani glasački listići.

Na ponovljenim izborima, 5. septembra, profesionalni mediji prikazali su brutalnu izbornu krađu, gde su učestvovale organizovane krimogene grupe, da se javno nudio novac za dati glas, a bilo je i pretnji i ucena. Posle toga Upravni sud nalaže ponavljanje izbora na pet biračkih mesta, gde je opet konstatovana krađa glasova, ali je sve to kasnije anulirano odlukom predsednika Vučića da su izbori u Šapcu završeni. Odlučujuću ulogu u tome odigrali su predstavnici liste Zapadne Srbije u GIK, prhvativši servirane izborne rezultate. Prethodno je polovina članova GIK podnela ostavke, zbog pritisaka i pretnji na samoj sednici GIK, a ni policija nije reagovala da iz zaštiti.

Nova lokalna vlast je konstituisana 22. oktobra, a od 69 odbornika 23 su opoziciona i koji do daljnjeg bojkotuju sednice Gradske skupštine. Doskorašnji gradonačelnik Nebojša Zelenović, kao nosilac liste „Šabac je naš“, ukazao je da će konačnu pravdu potražiti pred međunarodnim sudom u Strazburu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari