Odbor EP sutra o ukidanju viza za građane Kosova sa srpskim pasošima 1Foto: Aleksandar Veljković

Odbor za unutrašnje poslove, pravdu i građanske slobode Evropskog parlamenta treba sutra da usvoji izveštaj izvestioca za ukidanje viza za građane Kosova sa srpskim pasošima Matjaža Nemeca.

Nakon što je 1. januara na snagu stupila liberalizacija viza za Kosovo, Srbi sa Kosova sa pasošima Koordinacione uprave ostali su jedini u regionu kojima treba viza za putovanje u EU.

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila izmene uredbe iz 2018. kako bi bezvizni režim važio i za njih.

Komisija je tada ocenila da su stupanjem na snagu bezviznog režima za vlasnike pasoša Kosova prestali da postoje razlozi za isključenje imaoca pasoša Koordinacione uprave iz bezviznog režima.

Nemec je u nacrtu izveštaja istakao da je vizna politika EU nesumnjivo jedan od evropskih najuticajnijih „mekih“ spoljnopolitičkih alata i da predlog Komisije za ukidanje viza za građane Kosova sa srpskim pasošima, uprkos komleksnosti pitanja, zaslužuje pristup „gde politiku na trenutak treba ostaviti po strani“.

„Treba priznati da je EU u velikoj meri bila katalizator problema i stoga izvestilac veruje da EU sada mora da ga reši“, navodi se u Nemecovoj poziciji u nacrtu izveštaja.

U dokumentu se navodi i da nedostatak napretka u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i činjenica da Srbija i Kosovo još međusobno ne priznaju dokumenta ni na koji način nisu doprineli da se izbegne da pitanje pasoša kosovskih Srba postane problem.

Izvestilac je naveo da je svestan da su Srbi sa Kosova sa pasošima koje je izdala srpska Koordinaciona uprava jedina lica sa Zapadnog Balkana kojima je potrebna viza za EU bez njihove krivice.

Nemec to vidi kao diskriminaciju koja, kao i svaka diskriminacija, treba da bude zabranjena i odmah otklonjena.

„Dok se ne reši konačni status Kosova ili ne ostvari značajan napredak u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, izvestilac smatra da ovaj predlog ne treba da pokuša niti može da reši spor između Srbije i Kosova, niti to treba očekivati“, navodi se u dokumentu.

Nemec je naveo i da smatra da u cilju postizanja najboljeg ishoda politiku treba „ostaviti po strani“ i posmatrati ovo pitanje kao tehničko.

„Izvestilac pozdravlja predlog Komisije i podržava njegovo brzo usvajanje bez amandmana u aktuelnom sazivu Parlamenta“, navodi se na kraju nacrta izveštaja slovenačkog evroposlanika.

EP će do evropskih izbora imati još dve plenarne sednice, 10-11. aprila i 22-25. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari