Ko su odbornici "MI - Glas iz naroda" i hoće li Nestorović i Antonijević podneti ostavke? 1foto: Medija centar

„MI – Glas iz naroda“, grupa građana koja je najveće iznenađenje decembarskih izbora, u narednom sazivu beogradske Skupštine imaće šest odbornika, koje većinski čine javnosti nepoznati ljudi. Dvojica lekara, dva mašinska inženjera, preduzetnik i elektrotehničar pogona.

Odbornici izabrani s liste „MI“ su:

  • Branimir Nestorović
  • Aleksandar Jerković
  • Vesna Jakić
  • Borislav Antonijević
  • Katarina Kovačević
  • Slobodan Đurašinović

Branimir Nestorović i Borislav Antonijević, obojica lekari, prvi pulmolog, drugi ginekolog, osnivači su udruženja „MI“. Nestorović je stekao veliku popularnost, ali i kritike, kao član Kriznog štaba, osnovanog od strane Vlade Srbije tokom pandemije kovid-19 virusa 2020. godine. Za razliku od Nestorovića, Antonijević se i tokom prošlog saziva Skupštine grada bio odbornik. Tada izabran sa liste „Patriotski blok za Kraljevinu Srbiju“, koalicije Dveri i Pokreta obnove Kraljevine Srbije, čiji je bio kandidat za gradonačelnika.

Jerković, po zanimanju diplomirani mašinski inženjer, na izborima 17. decembra bio je nosilac ove liste, a „MI – Glas iz naroda“ ga je isturio i kao kandidatara za prvog čoveka prestonice. Nakon izbora ušao je u sukob sa grupom građana koja ga je kandidovala, tvrdeći da je lista njegova, s obzirom da je bio njen nosilac, ali i imajući u vidu da je, kako tvrdi, njegov pokret „Nema nazad iza je Srbija“ bio u koaliciji sa „MI“. Ove tvrdnje su odbačene od strane osnivača „MI – Glas iz naroda“, kao fabrikovanje.

Ako ne uspeju da pređu preko teških reči i optužbi, sudeći po trenutnoj situaciji, Jerković će svoj aganžman u beogradskoj Skupštini nastaviti ili kao samostalni odbornik ili kao deo vladajuće koalicije, imajući u vidu da se na njega posmatra kao na nekog ko bi mogao da preleti na stranu režima i Aleksandru Šapiću omogući da ponovo bude gradonačelnik.

Drugi odbornik čije se ime u medijskim spekulacijama takođe pominjalo u kontekstu preletanja je Slobodan Đurašinović, ali je on odbacio mogućnost da to zaista i učini, rekavši da sa njima ne deli iste poglede na svet.

“Nemamo šta da pričamo, jer da delimo iste poglede na svet bio bih na njihovoj listi, a ne na ovoj na kojoj sam”, izjavio je on za portal Nova.rs, napominjući da nije pregovarao s vlašću. Kao katastrofu okarakterisao je izjave Aleksandra Jerkovića.

mi
Jerković i Nestorović; foto: Printscreen/RTS

Za razliku od Đurašinovića mogućnost da prihvati ponudu vlasti nije dobila Vesna Jakić, diplomirana mašinska inžinjerka. Ona odgovor na to pitanje ne želi da da bez Jerkovića.

Na listi je i Katarina Kovačević, preduzetnica, čiji je suprug Tomislav Kovačević, nekadašnji član SPAS-a Aleksandra Šapića, za Novu.rs rekao da niko od obornika iz Obrenovca, u koje spada i njegova supruga, se neće prodati ni Aleksandru Vučiću, ni Draganu Đilasu.

„Ni Katarina Kovačević, ni Slobodan Đurašinović, niti Dragoslav Pejanović i Bojan Spasojević, koji će doći na odbornička mesta Nestorovića i Antonijevića“, rekao je on.

Naime, kako saznaje i naš portal, unutar „MI“ postoji neformalni dogovor da oni koji su izabrani i za poslanike i za gradske odbornike moraju da se odluče za jednu funkciju, a Nestorović i Antonijević bi trebalo da se odluče za jednu

To je za Danas pak demantovao sam Antonijević, rekavši da za takvu odluku ne zna ni on, niti osnivač „MI“ Aleksandar Pavić i da takva odluka nikada nije doneta.

„Iz uske grupe „MI“ smo samo Nestorović i ja odbornici. Postoji mogućnost da se povuče jedan, ali nikako nećemo obojica. Tako bi ostavili odborničku grupu bez direktnog kontakta sa osnivačima“, kaže on.

Povlačenjem jednog od njih dvojice u odborničku klupu bi seo Dragoslav Pejanović, privrednik, a povlačenjem obojice i diplomirani ekonomista Bojan Spasojević.

Nestorović je nakon izbora rekao da imaju saznanja kako je SNS nudio njihovim odbornicima šestocifrene cifre koje „nisu u dinarima“ kako bi pružili podršku SNS i SPS za formiranje vlasti.

U ranijem nastupu na Jutjub kanalu Balkan info, budući narodni poslanik Aleksandar Pavić takođe je govorio o mogućnosti da neki njihovi odbornici u Beogradu budu kupljeni.

„Ima par tih odbornika koje ne poznajem uopšte“, kazao je Pavić. „Tu su došli po preporuci. Jer, iskreno, mi kad smo se udružili, lično sam razmišljao samo o republici“, prenelo je Vreme.

„Par odbornika u skupštini Beograda jesu potencijalna slaba tačka, ali neću da grešim dušu, možda će biti tvrdi“, dodao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari