Odgovor na intervju Vide Ognjenović i Dragoslava Šumarca Dušanu Dinčiću 1Foto: Beta/Milan Obradović

Potpisani kao Vida Ognjenović – predsednica Organizacionog odbora i Dragoslav Šumarac – zamenik predsednika Demokratske stranke, sa mejl adrese press/ds.sekretarijat.rs, našem listu je stiglo pismo povodom intervjua Dušana Dinčića, objavljenog u vikend broju Danasa od 25/26. jula.

Reč je o intervjuu koji je objavila Informativna služba DS, a naš list preneo, i čiji je naslov „Stranački izbori nisu raspisani“.

Taj tekst je prosleđen sa adrese press/ds.org.rs, čija saopštenja sadrže i logo stranke.

Podsetimo, 28. juna održane su dve sednice GO DS, pošto je prethodna u pozorištu Madlenianum u Zemunu prekinuta.

Jedna sednica GO je 28. juna održana u Domu omladine u Beogradu na kojoj su bili Vida Ognjenović, Dragoslav Šumarac, Dragan Šutanovac, ali i Boris Tadić, kao i nekadašnji ministri i poslanici odlazećeg saziva.

Oni tvrde da imaju organizacioni odbor za izbornu skupštinu stranke 26. septembra i nude Lutovcu da na njoj učestvuje.

Takođe traže i da se povuče krivična prijava protiv Aleksandre Jerkov i drugih zbog falsifikovanja potpisa za sednicu GO, kao i da se obustave disciplinski postupci protiv Balše Božovića, Radoslava Milojičića Kene i drugih…

Drugi GO održan je 28. juna u Šapcu pod rukovodstvom predsednika DS Zorana Lutovca, koji ne priznaje da postoje dva krila DS, niti da oni koji su bili u Domu omladine imaju pravo da organizuju glavne odbore, izbornu skupštinu, kao i informativnu službu.

Dušan Dinčić je predstavljen kao novi sekretar nakon razrešenja prethodnog Gorana Jaića, protiv koga je pokrenut disciplinski postupak. Zamenica predsednika je u tom slučaju Dragana Rakić.

Pismo Vide Ognjenović i Dragoslava Šumarca prenosimo u celosti:

Za nas Danas, Beta, N1, Fonet, Novi magazin, Vreme, NiN, Nedeljnik nisu Vučićevi mediji. Radi istinitog informisanja cenjenih čitalaca dnevnog lista Danas odlučili smo da reagujemo na napis kojim jedan kolega iz DS pokušava da unese zabunu u redosled činjenica u vezi sa zakazivanjem izborne skupštine DS. Kao pravnik i dugogodišnji član Statutarne komisije morao bi da zna kako sistem odluka u DS funkcioniše. Tim je više za čuđenje toliko olako izrečenih omaški u tekstu u kojem tvrdi da nije zakazana skupština, potpisujući se kao sekretar  stranke, i pišući u ime sekretarijata, iako je nama poznat kao član Statutarne komisije.

Za nas je jedan od preduslova odgovorne vlasti sloboda medija, a u Srbiji smo došli do toga da se svi profesionalni mediji i agencije nazivaju Vučićevim. Oni vrve od „intervjua, a la Vučić“ u kom sam sebe pitam i sam sebi odgovaram. Taj model je nažalost preuzeo i naš kolega Dušan Dinčić da napadne ugledne članove DS nazivajući ih samozvancima zato što zahtevaju da se stranka reaktivira i konsoliduje. Žao nam je što ste izabrali takav način razgovora, dragi kolega. Kao što vi dobro znate, Organizacioni odbor izborne skupštine nije  nikakav lumpen skup, niti ga predvode anonimni samozvanci. To je radno telo izabrano i potvrđeno na sednicama Glavnog odbora od 21. i 28. juna.

Od prvog dana radi i donosi odluke u punom i proširenom sastavu na  elektronskim sednicama i na radnim sastancima u prostorijama centrale, u broju koji je dozvoljen predostrožnim programom protiv korone. Odbor se bavi organizacijom unutarstranačkih neposrednih izbora koji će biti i održani 26. 9. 2020.

Podsećamo našeg stranačkog kolegu da je elektronsko glasanje odavno  uvedeno u naš sistem odlučivanja (još 2010. se tako glasalo), a u ovo vreme pandemije je postalo i nužno. Zato ćemo po odluci organizacionog odbora i na izbornoj skupštini, 26. 9. 2020. organizovati elektronsko glasanje da bismo poštovali nužne mere zaštite od rizika širenja korona virusa.

Zašto izbori u DS? Najpre zbog potrebe da se stranka resetuje i pripremi valjane programe snažnijeg otpora ovom postizbornom jednopartijskom obruču. Za tu pripremu je nužan unutarstranački aktivizam i ujedinjenje sa srodnim strankama kako bi se ojačao opozicioni nastup. Demokratska stranka se mora konsolidovati i ozbiljnim svestranijim delovanjem nastojati da vrati podršku građanstva tako što će biti lokomotiva opozicione borbe protiv ovog opasnog političkog ćorsokaka u koji je zemlja dovedena. Izborna skupština je neophodna baš u ovom trenutku kad stranka mora da učvrsti korak, da zauzme pravu političku poziciju i da vrati poverenje pristalica. Ne smemo gubiti vreme na sporednom koloseku, već moramo da se bacimo na posao da stranka postane forum stalne političke rasprave i rada s programom koji isključuje slabosti stranačkog narcizma i liderske piramide.

I na kraju, dragi kolega, vidite i sami, Demokratska stranka se budi. Pokreće se  energija njenih članica i članova. Preko 1.200 članova su u kratkom roku uplatili članarinu i time potvrdili svoje učešće na zakazanim stranačkim izborima. Članstvo se ponovo okuplja, vode se razgovori uz argumentovane debate o važnim političkim pitanjima koja se tiču ove zemlje. Želimo da ovu energiju prenesemo i na celu Srbiju. Da bi to učinili potrebno nam je okupljanje svih kojima je važno da se Srbija pomakne napred iz zapećka Evropske unije. Izborna skupština 26. septembra je i raspisana kao korak DS u tom pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari