Neizvesno prisustvo opozicije kod Ane Brnabić 1. aprila: Tema sastanka preporuke ODIHR o izborima 1foto A.H./ATAImages

Predsednica Skupštine Srbije Ana Branbić sazvala je prvi sastanak kolegijuma srpskog parlamenta za ponedeljak, 1. april, na čijem dnevnom redu će biti konsultacije oko daljeg rada na primeni preporuka ODIHR-a. Ovaj poziv na konsultacije usledio je nakon što su koalicije SPN i NADA u utorak ponovo pozvale predstavnike vlasti na dijalog oko izbornih uslova, uz upozorenje da će u slučaju da ne dođe do pravovremenih razgovora koji će rezultirati dogovorom, sasvim izvesno doći do produbljivanja političke krize u zemlji i novog podizanja tenzija.

Iz ove dve koalicije, ipak, poručuju da će odluku da li će ići na konsultacije doneti naknadno i da će ona biti jedinstvena.

Lista „Srbija protiv nasilja” i koalicija NADA upozorila je u utotak predstavnike vlasti da je sastanak povodom izbornih uslova neophodno održati što pre, i to pre raspisivanja lokalnih, kao i izbora za grad Beograd, zato što je učestvovanje na izborima pod nepromenjenim uslovima za njih neprihvatljivo.

„Poziv predstavnicima vlasti, je da se održi dijalog sa parlamentarnom opozicijom u vezi sa stvaranjem elementarnih uslova za fer i demokratske izbore se upućuje po drugi put s obzirom na to da na zvaničan zahtev upućen 20. marta predsedniku Vlade i predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije nismo dobili nikakav odgovor“, navedeno je u jučerašnjem saopštenju ove dve koalicije.

Oni su upozorili da će u slučaju da ne dođe do pravovremenih razgovora koji će rezultirati dogovorom, sasvim izvesno doći do produbljivanja političke krize u zemlji i novog podizanja tenzija šta nikako ne može biti put koji bilo ko priželjkuje. U takvim uslovima održavanje izbora biće teško zamislivo i moguće.

Pošto je Brnabićeva konačno zakazala sastanak oko preporuka ODIHR-a, jedan broj opozicionih stranakasmatra da se treba odazvati pozvu na sastanak koji su sami inicirali, dok drugi napominju da će to biti zajednički stav koalicije koji još nije donet.

Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodni pokret Srbije, kaže za Danas da će ići na konsultacije oko poboljšanja izbornih uslova koje su sami tražili.

„Mi smo uputili poziv režimu da se što pre otvore ovi pregovori, dok još ima šanse da se nešto unapredi pre narednih izbora, jer na nameštene izbore nećemo pristati. Kolegijum o ispunjavanju preporuka ODIHR-a vidim kao odgovor na naš zahtev da se što pre počne sa razgovorima o ispunjenju zahteva opozicije i mi ćemo u njemu učestvovati“, kaže Radomir Lazović , šef poslaničke grupe ZLF u Skupštini Srbije .

Dodaje da je lopta je sada na terenu režima i da oni moraju da dokazuju da li će biti promena, koje će omogućiti da izbori budu fer, ili u protvnom na njih neće pristati. Lazović ponavlja da opozicija zahteva ispunjenje svih ODIHR-ovih preporuka.

„Ali je posebno važno formirati komisiju koja će utvrditi i sprečiti malverzacije sa biračkim spiskom, zatim zaustaviti zloupotrebu medija, a posebno RTS-a kao javnog dobra, ali i omogućiti da se lokalni izbori moraju biti održani u isto vreme kada i beogradski, kako bi se otežale migracije birača“, navodi Lazović.

I Slobodan Cvejić, poslanik stranke Srbija centar, podseća da su koalicije SPN i NADA već dva puta na adrese predsednika Narodne skupštine i predsednika Vlade RS slale poziv da se započne dijalog između vlasti, parlamentarne opozicije i CRTE o unapređenju izbornih uslova, kako bi se izbegla ona sramna krađa od 17. decembra.

„Izgleda da je novoizabrana predsednica Narodne skupštine zatražila od ambasadora Hila odobrenje da se ovakav dijalog uspostavi, tako da se nadam da će ovaj proces početi i uspešno se okončati dovoljno rano da se najavljeni beogradski izbori održe u koliko-toliko fer uslovima. Koalicija SPN će u međuvremenu zauzeti stav da li je kolegijum, koji je sazvala Ana Brnabić, odgovarajući format za započinjanje ovog osetljivog i odgovornog posla“, navodi Cvejić.

I Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba SSP-a, kaže za Danas da će odluka o odlasku na konsultacije kod Ane Brabić zavisiti od zajedničkog stava koalicije, dok Vojislav Mihailović, potpredsednik poslaničke grupe koalicije NADA kaže da je zanimljivo što je sastanak simbolično zakazan baš za 1. april.

„Za sastanak 1.aprila ,koji je simbolično zakazan baš na taj datum, i samo dva dana pred raspisivanje beogradskih izbora, naknadno ćemo doneti odluku da li ćemo se odazvati, na osnovu toga šta je na dnevnom redu. Ako vlast nema nameru da iz biračkog spiska obriše više desetina hiljada birača nomada, sa lažnim prebivalištima, onda sigurno u takvoj farsi od izbora nećemo učestvovati, niti dozvoliti njihovo održavanje“, objašnjava za Danas Mihailović, dok njegov koalicioni partner Predrag Marsenić, poslanik Novog DSS, kaže da konsultacije o izbornim uslovima već kasne i izgleda kao da i dalje ne postoji dobra volja i spremnost vlasti da prihvati opozicione uslove za fer i poštene izbore.

„Koalicija NADA  smatra da na te konsultacije, ipak, treba otići, ali odluku ćemo doneti nakon dogovora sa ostatkom opozicije“, navodi Marsenić, a Zoran Lutovac, lider DS, dodaje da su jedino prihvatljive te vrsta konsultacija koje se odnose na način i dinamiku sprovođenja preporuka za slobodne i poštene izbore.

.

Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka navodi, međutim, da predstavnici njenog poslaničkog kluba neće ići na konsultacije, niti na kolegijum, bez prisustva javnosti, odnosno medija. Svaki razgovor sa predstavnicima vlasti, kako kaže, bez javnosti je čin političkog samoubistva.

„Ne može se razgovarati sa nekim ko vas ne poštuje, konstantno vređa i omalovažava“, ističe Nestorovićeva.

Pozivu na razgovor o poboljšanju izbornih uslova, kako kaže Branko Pavlović, odazvaće se i njegov poslanički klub „Mi glas iz naroda“, dok drugi istoimeni poslanički klub čiji je predsednik Branimir Nestorović nije zainteresovan za tu vrstu razgovora.

„Nismo deo tog procesa bili do sada, niti nas je iko konsultovao oko toga do sada. Načelno se protivimo stranom, a pogotovo zapadnom mešanju u naše unutrašnje stvari“, ističe Aleksandar Pavić, poslanik Nestorovićevog Mi glas iz naroda.

I dok opozicija još razmatra da li će ići na konsultacije i da li je kolegijum dobar okvir za poboljšanje izbornih uslova iz vlasti pručuju da je su pružili ruku opoziciji za dijalog i da je sada na njima da odluče.

Elvira Kovač, potpredsednica Skupštine Srbije i poslanica vladajućeg SVM, smatra da je neophodan dijalog vlasti i opozicije.

„Predsednica Ana Brnabić je pružila ruku, ali se stiče utisak da opozicija samo traži opravdanje za svoje krajnje čudne poteze, koji su često neobjašnjivi“, poručuje Kovač.

Sastanku koji je za 1. april kazazala prdsednica parlamenta trebalo bi da prisustvuju članovi Radne grupe za saradnju sa ODIHR u koordinaciji i praćenju primene preporuka za unapređenje izbornog procesa Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari