Odlaganje dijaloga je na korist vlasti 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Neophodno je da dijalog o izbornim uslovima otpočne što pre jer svako odlaganje ide na korist vlastima u Srbiji, saglasni su predstavnici opozicije koji će učestvovati u pregovorima pod okriljem EP, povodom saopštenja evroparlamentaraca da su završene interne konsultacije i da će se u sledećoj fazi organizavati sastanci sa liderima opozicije.

Niko iz opozicije još uvek nije dobio zvanični poziv za sastanak, kako su rekli za Danas.

Prethodno je izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio da će se razgovori nastaviti posle katoličkog Uskrsa, odnosno posle 4. aprila, ali i da se finalna faza razgovora očekuje na leto ili krajem jeseni. Ovo su oštro kritikovali pojedini učesnici na strani opozicije, kao što je Stranka slobode i pravde.

Potpredsednik SSP Borko Stefanović kaže za Danas da je potrebno ubrzati sa dijalogom jer u suprotnom nema vremena za normalnu primenu onoga što bi eventualno bilo dogovoreno.

„Srbija nema vremena da čeka ono što joj i po zakonu i po pravdi pripada. Očekujemo da dijalog počne što pre i grupacija proevropskih organizacija okupljena oko zajedničke platforme za dijalog sa EU očekuje da razgovori počnu bilateralno, kao što je najavljeno“, istakao je Stefanović.

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović kaže za Danas da još nije upućen zvaničan poziv za učešće u pregovorima vlasti i opozicije te da ne želi da spekuliše kada bi oni mogli da otpočnu, ali da je stav Narodne stranke da to treba da se desi što pre.

– Nažalost, nismo zadovoljni tempom. Strategija vlasti je da odugovlači, da pregovori otpočnu što kasnije, kako bi vreme za primenu dogovorenog bilo što kraće. Da bi pregovori doneli rezultat, verujem da mora postojati vremenski rok u kojem oni moraju da se okončaju, naveo je Jovanović.

On dodaje i da sve što bude dogovoreno u pregovorima mora biti primenjeno brzo kako bi moglo da da konkretne efekte, da taj period ne sme biti kraći od šest do devet meseci, kako bi se sprovela normalna predizborna kampanja. Podsetimo, redovni predsednički i beogradski izbori morali bi da se održe najkasnije u proleće 2022. a sa njima su najavljeni i vanredni parlamentarni.

Sastanci će sigurno biti virtuelni, što može ubrzati tempo jer omogućuje da se održavaju svakodnevno, ukazuje Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke.

– Ako evroparlamentarci budu znali to da iskoriste, postoji nada da će se postići neki pomak. Što se tiče političkih aktera u Srbiji, čini mi se da se režim trudi da se ovaj dijalog što više odloži, pa i rastegne. Oni to čine da bi se ovaj proces obesmislio i sveo na nekakvu njihovu lažnu kooperativnost. Zato je ovo trenutak da opozicija ponovo pokuša da sedne za jedan sto i pokaže građanima kako izgleda ozbiljan politički dijalog, za razliku od režima na vlasti, naveo je Movsesijan.

Obradović: Ne razumem stav delegacije EP

Pomeranje početka dijaloga bi bilo veliki problem koji će doneti rast opasnih društvenih tenzija u Srbiji, ističe Boško Obradović, lider Dveri, naglašavajući da se time produbljuje politička kriza. „Smatram da je ovo odlaganje i relativizovanje dijaloga između vlasti i opozicije krajnje štetno. Razumem interes vlasti da fingira i odlaže dijalog kako ne bi došlo do ispunjenja uslova za slobodne i poštene izbore, ali ne razumem stav delegacije EP i ovu svoju zabrinutost ću im svakako preneti kada budemo pozvani na konsultacije“, rekao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari