Oleksandar AleksandrovicFoto: FoNet/ Aleksandar Barda

“Ukrajina ima pravo da se brani i braniće se. Mi nećemo rat, ali svaki stranac koji uđe na teritoriju Ukrajine biće ubijen, jer nije Ukrajina napala Rusiju, već obrnuto. Kad bude hiljadu ruskih grobova Rusi će promeniti odnos prema Putinu. Vrata Ukrajine su i dalje otvorena za diplomatiju, a pored diplomatije jedini način da zaustavimo agresora je jak otpor”, rekao je gostujući u jutarnjem programu N1 odlazeći ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič i dodao da očekuje jaku podršku Srbije Ukrajini.

On je naveo da očekuje i konkretne korake i poruke od američke administracije, a da je na sastanku koji je imao sa ambasadorima iz Evrope u Beogradu čuo samo reči solidarnosti i podrške Ukrajini.

“Računamo na podršku celog sveta i mnogih lidera zemalja koji staju iza Ukajine, rame uz rame”, istakao je Aleksndrovič , dodajući da ne zna šta tačno sadrži novi paket sankcija Rusiji, ali da zna da je tu, između ostalog, prekid svih veza sa Rusijom, nafni i gasni embargo, finansijska i humanitarna, ali i vojna pomoć Ukrajini.

Na pitanje šta očekuje da će predsednik Srbije reći nakon sastanka nacinalnog saveta za bezbednost, ambasador Ukrajine naveo je da očekuje da će predsednik Vučić dati punu podršku Ukrajini, obzirom da je više puta i rekao da je Ukrajina prijateljska zemlja.

“Mi poštujemo vojnu neutralnost Srbije, ali u ovakvim okolnostima kada se krši međunarodno i ljudsko pravo svaka zemlja treba da se izjasni o tome . I očekujem da će Srbija podržati Ukrajinu jako”, istakao je Aleksandrovič koji je imao poruku i za sve srpske medije koji su objavili da je Ukrajina napala Rusiju, iako je istina drugačija, da ne pišu laži.

Podsetio je da je Vučić nedavno izjavio da je 80 odsto medija u Srbiji proruski nastrojeno, ali je i naveo da će Ukrajina preživeti i da će istina ugledati svetlo dana. Naveo je da je odgovornost vojnika ogromna, ali i medija.

Sve vesti vezane za krizu na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari