snsfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Aleksandar Vučić, lider SNS, ima problem jer istraživanja javnog mnjenja, koja redovno naručuje, pokazuju da delu građana i njegovih birača nije najjasnija ideja narodnog pokreta za državu čije formiranje najavljuje mesecima unazad, kažu nezvanično izvori Danasa bliski naprednjacima.

Zato, kako nam je rečeno, još uvek nije doneta konačna odluka o tome hoće li Vučić na izbornoj skupštini SNS 27. maja otići sa čela stranke ili će pak neko vreme taktički biti i lider SNS i tog pokreta kako bi vezao stranački brend za taj pokret. Druga mogućnost je da Vučić, krajem maja zaista napusti liderstvo u SNS, i da se do narednih izbora posveti samo građenju pokreta i vezivanju birača za tu novu političku tvorevinu.

Naprednjake krajem maja očekuje izbor svih stranačkih organa, ali i odluka o formiranju narodnog pokreta čiji će deo biti, kako je Vučić govorio, pojedinci koji nisu deo partija „koji razumeju težinu geopolitičke pozicije Srbije“ i stranke koji nisu ni ekstremno levo ni ekstremno desno.

Zasad, kako nam kažu naši izvori, lider naprednjaka ne odustaje od pokreta, ali je problem na koji način će tu novu političku tvorevinu približiti građanima, pa je krenuo u kampanju i obilazak Srbije tokom koje govori o potrebi njegovog osnivanja.

Može se primetiti i da Vučić još vaga hoće li s tim pokretom izaći na izbore ili ne. To nam govori i njegovo poslednje gostovanje na RTS, kada je sugerisao i da je moguće da ode sa mesta predsednika SNS, iako je to više puta obećavao ali nije ispunio.

On je rekao da SNS ima skupštinu u maju i da će, „kada ga se budu ratosiljali“, odlučivati o izborima. Tada je naveo i da će im ipak svom žestinom pomoći na izborima, ali da će se videti da li će na izbore izlaziti kao pokret ili kao političke stranke.

Analitičari političke scene različito tumače formiranje pokreta, a prema jednom tumačenju pokret će biti samo izborna koalicija a ne neki novi politički subjekat, dok su naša saznanja ukazivala na to da je ta tvorevina zamišljena kao savez partija i pojedinaca kojim će Vučić sa funkcije predsednika države predsedavati, dok bi lideri partija, koje će biti deo te grupacije, bili deo nekog grupnog organa koji bi se sastajao da razgovara o najvažnijim temama.

Podsetimo, nakon što je Vučić prvi put pomenuo formiranje pokreta normalne Srbije, Danas je, između ostalog, pisao da je ideja da se brend “Moja Srbija” aktivira onog trenutka kada određeni dogovor sa vlastima u Prištini u vezi statusa Kosova bude postignut jer će u tom trenutku biti potrebna “borba na dva fronta”.

Kada je reč o odlasku Vučića sa mesta predsednika SNS, čini se da bi to moglo sada da se dogodi, osim ako ne bude procenjeno da taj potez ne ide u prilog dobrim rezultatima SNS na narednim izborima koji bi mogli da budu organizovani na jesen ili zimu, ili pak na proleće sledeće godine.

Treba imati u vidu i to da naprednjaci na društvenim mrežama zasad ne traže od Vučića da ostane predsednik SNS, kako su to ranije činili. Moguće da je sada još rano za takve akcije jer je 27. maj još daleko, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da su sve javne akcije naprednjaka uvek brižljivo isplanirane i sa jasnim ciljem.

Još od januara Miloš Vučević, ministar odbrane, koji važi za Vučićevog naslednika na čelu partije, nije na svom Tviter nalogu objavio ništa o tome da od Vučića traži da nastavi da vodi stranku. On je jedan od onih koji su jasno i glasno izražavali podršku lideru naprednjaka, dok se poslednjih meseci ona svodi na snažne poruke o Vučićevom radu na funkciji predsednika Srbije.

Uz to, Vučević ne beži da u svojom javnim gostovanjima, promoviše osnivanje nadstranačkog narodnog pokreta.

O navodnom brzom Vučićevom odlasku pisao je i član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović koji je naveo da je siguran da Vučića „neće sa vlasti skloniti opozicija, već će on sam otići.

„A poznajući ga i tu mogu slobodan da budem i da ocenim da će taj momenat zaista doći vrlo brzo, čak možda i pre kraja drugog mandata“, napisao je Đukanović u svom tekstu za Politiku.

Prema njegovim rečima, za razliku od Mila Đukanovića, Vučić na vreme shvata šta je pametno činiti i da neka nova lica moraju da povedu politiku koju je on do sada protežirao.

„Da li kroz novi politički pokret ili kroz neki novi SNS, nebitno je. Bitno je uneti novu energiju i svežu krv. Možda čak i u nekom momentu otići i neko vreme u opoziciju, jer se kroz kvalitetno delovanje dok si opozicija najbolje školuju budući kadrovi“, ukazao je Đukanović.

Kako je naveo, „sve u svemu nova lica na političkoj sceni su neminovnost i niko nije večan, ozbiljni političari, posebno državnici, uvek to imaju na umu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari