Odluka o Prostornim planu Loznice pred Ustavnim sudom 1

Odbornici grupe građana „Smelo“ u Skupštini grada Loznice podneli su danas Ustavnom sudu inicijativu za ocenu zakonitosti Odluke o donošenju Prostornog plana Loznice u odnosu na Poslovnik Skupštine ovog grada.

Odluka je doneta na sednici 29. jula ove godine.

U obrazloženju se navodi da je odluka nezakonita u formalnom smislu jer je pri njenom donošenju povređena procedura.

Kako se dodaje prema Poslovniku Skupštine, propisano je da posle objavljivanaj rezulatat glasanja ako odbornik izrazi sumnju u tačnost glasova utvrđenih prebrojavanjem, glasanje će se ponoviti prozivkom odbornika.

Ovakav način normiranja je imaperativno normiranje, navodi se u obrazloženju, i ne ostavlaj prostor za bilo kakava diskrecioan ovlašćenja bilo koga.

Na sednici 29. jula odbonik Dragan Pajić je izrazio sumnju u tačnost glasova utvrđenih prebrojavanjem i tražio da se glasanje ponovi prozivkom odbornika.

„Do glasanja prozivkom nije došlo, već je predsednica Skupštine stavila na glasanje pitanje povrede Poslovnika iako je bila u obavezi da odredi glasanje prozivkom, čime je prekršen Poslovnik i procedura donošenja opštih akata. S obzirom na to Odluka o donošenju Prostornog plana grada Loznice je nezakonita“, navodi se u obrazloženju.

Povodom ovog se odbornik Pajić obraćao Skupštini grada Loznice, 2. avgusta, i ostao bez odgovora, a nakon toga se obratio i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koji je svojim odgovorom uputio na Ustavni sud radi ocene zakonitosti akta, a kako su naveli u slučaju da se utvrdi da Odluka nije doneta u skladu sa Poslovnikom Skupštine grada Loznica, postoji mogućnost da je Odluka nezakonita, piše u obrazloženju.

Prostornim planom se, prema rečima aktivista ekoloških pokreta i partija koji su protestovali ispred Skupštine u trenutku donošenja odluke, omogućava da projekat Jadar kompanije Rio Tinto postaje prvi put deo nekog zvaničnog dokumenta.

Ustavni sud bi trebalo da donese odluku hoće li ovu iniciativu uzeti u razmatranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari