Održan protest na severu Mitrovice: Peticija da se roba iz Srbije "ponovo i nesmetano uvozi na Kosovo" 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

U Severnoj Mitrovici održan je danas protest građana, uglavnom preduzetnika, zbog zabrane uvoza robe iz Srbije na Kosovo.

Učesnici protesta su pokrenuli i potpisivanje peticije kojom se od nadležnih traži da se roba iz Srbije „ponovo i nesmetano uvozi na Kosovo“.

Prištinski mediji su preneli da je Dušan Gašić, govoreći u ime učesnika protesta, kazao novinarima da žele da se zaustave akcije zaplene srpske robe i da se, kako je dodao, situacija vrati na stanje pre juna, kada je Vlada Kosova odlučila da blokira robu poreklom iz Srbije.

„Želimo da se zaustave jednostrane radnje oduzimanja robe. Želimo da se situacija vrati pre juna (ove godine), kada je doneta takva odluka za robu srpskog porekla…“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, to se ne dopada ni gradjanima južno od Ibra.

„Želim da istaknem da se ovakvi postupci ne dopadaju građanima južno od Ibra. Pre svega, govorim o Albancima“, rekao je Gašić.

On je pomenuo i izjavu jednog, neimenovanog zvaničnika Privredne komore Kosova, koji je navodno izjavio da štete od blokade iznosi stotine miliona evra.

Protest je trajao oko sat vremena i nije zabeležen nijedan incident, dok su u znak solidarnosti sa protestom sve prodavnice na severu Mitrovice bile zatvorene od 12.00 do 14.00 časova.

Vlada Kosova zabranila je 14. juna uvoz robe poreklom iz Srbije „iz bezbednosnih razloga“.

Ova odluka je bila odgovor na hapšenje trojice kosovskih policajaca od strane srpskih snaga, koji su u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari