Održana druga „Zona slobode“ u Nišu 1Foto: Danas (Arhiva)

U Nišu je održana druga „Zona slobode“na kojoj je upozoreno na „medijski mrak“, kao i na „teror svake vrste nad opozicijom“ u ovom gradu.

Predsednik niškog Incijativnog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Branislav Jovanović upozorio je da za opoziciju od kraja prošle godine nema prostora ni na jednoj lokalnoj televiziji, kao i da ona ne može da dobije niti jedan gradski prostor za održavanje svojih skupova, zbog čega je „prinuđena da ih organizuje po hotelima“.

Jovanović je najavio da će Udružena opozicija Niš 8. juna ispred Gradske kuće organizovati veliki građanski protest pod nazivom „Stop teroru – Za Niš bez straha“, kojim će obeležiti šest meseci od početka protesta „1 od 5 miliona“ i podsetiti na „sedam godina katastrofalne vlasti lokalne koalicije na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS)“.

– Tražimo pojavljivanje u lokalnim medijima srazmerno rezultatima koje smo imali na poslednjim lokalnim medijima. Nikada nećemo da pristanemo da izađemo na neke sledeće izbore bez slobodnih medija- kazao je Jovanović novinarima.

On je kazao da je iz budžeta grada Niša ove godine za medije izdvojeno skoro 100 miliona dinara, po čemu je Niš među rekorderima u Srbiji. Ovaj iznos nije konačan jer mediji dobijaju i novac pet gradskih opština, kao i javno- komunalnih preduzeća. Ipak, lokalni mediji, uzuzev par portala, od kraja prošle godine, kada je vlast obelodanila kolika će sredstva biti izdvojena za medije,ne prate akcije opozicije, niti daju prostor opozicionim predstavnicima.

Jovanović je dodao da SSP poslednjih meseci nije mogla da dobije prostor za održavanje svojih skupova ni u Skupštini grada, ni u mesnim kancelarijama, a ni u zgradi Simfonijskog orkestra, u kojoj se inače održavaju skupovi pod komercijalnim uslovima.

– Početkom devedsetih, u vreme Miloševićeve Socijalističke partije Srbije, mi smo dobili celu kuću za osnivanje prve opozicione stranke, Srpskog pokreta obnove. Sada ne možemo da dobijemo ni sat vremena u mesnim kancelarijijama. Rekli su nam da nemaju radnika koji bi nam otvorio prostorije jer su im „radnici pomrli ili otišli u penziju“. Istovremeno, u u tim kancelarijama SNS održava skupove bez ikakvh problema – kazao je Jovanović.

Prva niška „Zona slobode “održana je prošle subote, 25. maja, takođe na platou ispred Tržnog centra „Kalča“. One su, kako je rečeno, nastavak niškog građanskog protesta „1 od 5 miliona“, koji je organizovan svakog petka, od 11. januara 2018. do 19. aprila ove godine.

Organizatori „Zona slobode“ su niški Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana, Nova stranka, kao i Pokret mladih „Za Niš bez straha“, koji je bio formalni organizator protesta „1 od 5 miliona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari