Održano ročište kosovskim specijalcima za prošlogodišnje ranjavanje Srbina na Bistričkom mostu 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

U Osnovnom sudu u Mitrovici juče je održano ročište za četvoricu pripadnika Specijalne jedinice Kosovske policije, u vezi sa ranjavanjem muškarca srpske nacionalnosti meseca aprila prošle godine kod Bistričkog mosta.

Na Bistričkom mestu, 10. aprila 2023. godine, u večernjim satima, gde se nalazio punkt Specijalnih jedinica, u predelu ramena ranjen muškarac M.J. iz mesta Žerovnica u opštini Zvečan, dok je pored ovog punkta prolazio svojim automobilom, piše KoSSev.

Kako je sam M.J. sutradan kazao, u trenutku kada je čuo pucanj na putu nije bilo nikoga, osim njega i policajaca na punktu, ali da on ne može da tvrdi ko je pucao.

Policija je u početku negirala umešanost svojih pripadnika u ovo ranjavanje, ali je ubrzo promenila iskaz. Sva četvorica specijalaca koja su te noći bila dežurna, suspendovana su i uhapšena – jedan zbog dela „ubistvo u pokušaju“, koje je čak pokušao da prikrije, a trojica jer ovo krivično delo nisu prijavili.

U julu prošle godine, protiv njih odnosno K.P, F.M, S.U. i M.M, je podignuta i optužnica.

Prvi deo optužnice tereti K.P. da je, u svojstvu policijskog službenika u aprilu prošle godine na Bistričkom mostu pokušao da ga liši života jedno lice koje se oglušilo o njegovu naredbu da se zaustavi.

„Okrivljeni je pucao dva puta iz službenog oružja, pogodivši vozilo sa zadnje strane i u tom slučaju je vozač vozila M.J. pogođen metkom u desnu ruku i zadobio telesne povrede prostrelne rane u predelu iznad desne ključne kosti, razderotine u desnom zadnjem delu glave, koje su deo lakših telesnih povreda, sa privremenim zdravstvenim posledicama“, deo je optužnice.

Time se on optužuje da je počinio krivično delo „ubistvo u pokušaju“.

Ujedno, terete ga i za to što je želeo dokaze da prikrije, sakrivši dve čaure.

Ostala trojica terete se za to što krivična dela svog kolege, iako su znali i bili na licu mesta – nisu prijavili.
Na ročištu – načelnik hirurškog odeljenja KBC-a

Na jučerašnjem ročištu govorio je načelnik odeljenja Hirurgije KBC-a Kosovska Mitrovica, u ovom slučaju u svojstvu svedoka, prenosi Zakletva za pravdu.

Opisao je da je on te noći obavešten o ranjavanju M.J. od strane svoje koleginice, te da ne zna ko je ranjenog doveo u bolnicu. Njihov fokus, kako je kazao, i nije na tim okolnostima već na lečenju pacijenta.

I on je sam od sutradan u lečenju ranjenog M.J. učestvovao.

Objasnio je da je lekar koji je pacijenta primio sačinio izveštaj – koji obuhvata istoriju bolesti, nalaze sa operacije i najzad otpusnicu iz bolnice koja sadrži upravo sve detalje, od prijema u bolnicu do otpusta iz nje. Da je sve tu sačinjeno o stanju pacijenta, u ovom slučaju M.J.

Svu tu dokumentaciju zatražio je advokat optuženog za „ubistvo u pokušaju“ da mu se dostavi, nakon čega je ročište završeno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari