Ognjen Gogić: Kurti se Srbima obraća na srpskom, nakon što je Samoopredeljenje Sever Kosova predstavilo kao plen 1Foto: YouTube/Printscreen/Slobodno Srpski

– Ovo je već treći put tokom proteklih nekoliko meseci da se Kurti kosovskim Srbima obraća video porukom na srpskom. Kada bi se to posmatralo izolovano, ovaj čin bi se mogao smatrati gestom dobre volje koji može da doprinese izgradnji poverenja među zajednicama na Kosovu. Naime, Kurti dolazi iz Pokreta Samoopredeljenje koje ne samo da je odbacivalo briselski dijalog i sporazume koji su iz njega proizašli, poput dogovora o Zajednici srpskih opština, već i sam Ahtisarijev plan na kom se temelji Ustav Kosova, ocenjuje za Danas politikolog Ognjen Gogić, upitan za spot kosovskog premijera u kom se na srpskom obraća Srbima sa Severa KiM.

Kurti je ranije odbacivao garancije koje je Ahtisarijev plan dao Srbima, uključujući i službenu ravnopravnosti srpskog jezika na Kosovu, smatrajući da su one previše „velikodušne“ i da podrivaju kosovsku državnost. U tom smislu, sama činjenica da se Kurti obraća Srbima na srpskom, umesto da im poruči da nauče albanski, predstavlja iskorak i za njega samog i za partiju koju predstavlja. Treba imati u vidu da to za Kurtija može da plati „cenu“ kod svojih birača koji su naviknuti na radikalno odbacivanje bilo čega srpskog u vezi sa Kosovom, navodi Gogić i dodaje da sam sadržaj videa nije sporan.

– U videu se objašnjava procedura po kojoj se srpske registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu mogu zameniti RKS tablicama koje izdaju kosovske institucije. Izuzeće od troškova koje je Kurti najavio je slično proceduri koja je primenjena i pre nekoliko godina kada su Srbi južno od Ibra zamenili srpske tablice kosovskim. Razlika je u tome što su tada postojale i KS tablice, koje su omogućavale nesmetano kretanje po Srbiji. Sada jedinu opciju predstavljaju RKS tablice, kaže naš sagovornik.

Napominje da se ova video poruka samo odnosi na Srbe na severu koji imaju vozila sa KM tablicama, pošto su Srbi južno od Ibra zamenili tablice još ranije. Srbi na severu Kosova ni tada nisu zamenili srpske tablice kosovskim a to, veruje Gogić, neće ni sada uraditi. Na severu Kosova postoji otpor zameni tablica i pritisak na one koji su bili spremni to da učine, uprkos tome što je reč o jasnoj obavezi koji proizlazi iz sporazuma o slobodni kretanja iz 2011. i 2016. godine. Srbija je tada prihvatila da će se na Kosovu izdavati samo KS i RKS tablice. Briselskim sporazumom iz 2013. godine prihvatila je i da MUP Srbije predstavlja „paralelnu instituciju“ na Kosovu i da će biti ukinut, tako da se postavlja pitanje ko uopšte može da izdaje KM tablice, objašnjava naš sagovornik.

Kada bi se Kurtijeva video poruka posmatrala izolovano, tu se ne bi moglo mnogo šta zameriti. Problem je, međutim, u tome što Kurti Srbima šalje „mešovite poruke“.

– U isto vreme kad i Kurtijeva video poruka na srpskom objavljena je i video poruka koju je Pokret Samoopredeljenje uputio svojim biračima. U toj video poruci se nabrajaju svi nedavni „uspesi“ Kurtijeve Vlade u „integraciji“ severa Kosova. Sporno je, međutim, to što se sever Kosova predstavlja kao „plen“ koji je Kurti osvojio. Ta video poruka dehumanizuje Srbe na severu Kosova i reflektuje sve stereotipe koji u delu albanske javnosti postoje o njima kao „divljacima“ koji izvrdavaju sva pravila, smatra ovaj politikolog.

Gogić kaže i da je Kurti ovom drugom video porukom na albanskom verovatno želeo da kod svojih birača potvrdi svoj nacionalistički imidž i odagna sumnje da je postao „blag“ i popustljiv prema Srbima. Sva nedavna dešavanja se predstavljaju kao „slamanje otpora“ severa Kosova koji prvi put, zahvaljujući Kurtiju, dolazi pod kontrolu Prištine.

– Ako je neko od Srba sa severu Kosova posle prve video poruke možda i pomislio da bi trebalo da izvrši preregistraciju vozila, posle druge video poruke to sigurno neće uraditi. Uzimanjem RKS tablica Srbi sa severa Kosova upadaju u Krtijevu „zamku“ i rizikuju da postanu statisti u nekoj sledećoj video poruci kojom će Kurti da proslavi svoje nove „pobede“, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari