Ognjen Radonjić za Danas o poziciji Srbije u "trećem svetskom ratu": Idealna smo meta i za Rusiju i za Zapad - sami smo se namestili 1Foto: Privatna arhiva

Ne mislim da će doći do bilo kakvog zaokreta u spoljnoj politici Srbije, odnosno od režima Vladimira Putina u Rusiji, štaviše mislim da našoj vlasti odgovara novonastala situacija koja budi sasvim opravdane strahove, a strahovima je najlakše manipulisati – komentariše za Danas Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

U odgovoru na pitanje da li Putina pretnja nuklearnim i trećim svetskim ratom približava Srbiju usklađivanju spoljne politike sa zapadnom i uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, Radonjić odgovara odrično.

– Nažalost, čini mi se da Americi i Rusiji odgovara da ovaj rat što duže traje. Americi da bi oslabila Evropu i čvršćee je vezala za sebe i da bi oslabila Rusiju kao budućeg partnera Kine. Mislim da je ovaj rat uvod u sukob Amerike i Kine kao dve jedine relevantne svetske sile – kaže naš sagvornik.

Prema njegovim rečima, Kina je u poslednjih nekoliko godina započela svoju ubrzanu ekspanziju preko projekta Pojas i Put koji ze zasniva na velikim infrastrukturalnim projektima u Centralnoj Aziji, Africi, Južnoj Americi i Centralnoj i Istočnoj Evropi. Ukrajina je, naravno na ovom putu. Cilj puta nije samo povećanje kineskih investicija, već i stvaranje inrastrukture za razvoj i ubrzanje trgovine u svetskim razmerama – kaže Ognjen Radonjić.

Naravno, dodaje on, to ugrožava američku dominaciju koju je Amerika rešena da brani.

– Što se Rusije tiče, izgleda da oni jesu imali pogrešne ratne procene, ali oni ne smeju da izgube rat i neće stati. U ovoj situaciji je za Zapad idealno da vrši pritisak da se problem Kosova reši jer Rusija ne priznaje Kosovo a istovremeno ga koristi kao argument za aneksiju delova Ukrajine u kojima živi većinski rusko stanovništvo. Pošto je Kosovo glavna tema, a stanovništvo većinski proputinovski i nacionalistički orijentisano vlast i da hoće ne može da uvede sankcije Rusiji jer će izgubiti glasače – ističen Radonjić.

To smo videli na primeru Prajda, napominje naš sagovornik. kada je vlast ustuknula pred desničarima, dok su istovremeno profitirale stranke poput Zavetnika.

– Mislim da istovremeno Zapadu i odgovara da ne uvedemo sankcije Rusiji jer im to obezbeđulje bolju poziciju u pritiscima na Srbiju. Sve u svemu, kako god da okrenemo u pogrešnom smo vozu, a kada ste u pogrešnom vozu sve su stanice pogrešne. Idealna smo meta i za Rusiju i za Zapad, ali niko nam nije kriv, sami smo se namestili – zaključuje Ognjen Radonjič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari