Oliver Ivanović i krađa na decembarskim izborima - povodi sutrašnjeg protesta Srbije protiv nasilja u 18 časova, u Beogradu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Opoziciona koalicija Srbija protiv nasilja, koja tvrdi da su decembarski izbori bili neregularni i traži njhovo ponavljanje, sutra organizuje protest u centru Beograda, a istovremeno će obeležiti šestu godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića (1953 – 2018).

Po najavama, protest će početi u 18.00 ispred sedišta Republičke izborne komisije u ulici Kralja Milana 14 odakle će okupljeni otići do crkve Svetog Marka i zapaliti sveće za Ivanovića.

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je danas agenciji Beta da se protest organizuje „protiv pravnog nasilja i pokradenih (decembarskih) izbora“.

„Traži se poništavanje izbora na svim nivoima i raspisivanje slobodnih i poštenih izbora“, kazao je Lutovac, čiji je DS deo koalicije Srbija protiv nasilja.

Rekao je da će istovremeno biti obeležena i šesta godšnjica ubistva predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića ;16. januara 2018. u severnom delu Kosovske Mitrovice.

„Istovremeno, obeležava se godišnjica atentata na Ivanovića i zahteva kažnjavanje naručioca, počinilaca i inspiratora tog politički motivisanog ubista“, kazao je Lutovac.

Lider SSP Dragan Đilas je 12. januara najavio da će na protestu zbog izbornih neregularnosti govoriti potpredsednica te stranke Marinika Tepić.

„U utorak, 16. januara, na dan kada je ubijen Oliver Ivanovića, biće održan protest protiv nasilja, kradje naših glasova i prekrajanja narodne volje“, napisao je tada Đilas na društvenoj mreži Iks.

Najavio je da će se 16. januara, u 18.00, ispred sedišta Republičke izborne komisije, prisutnima obratiti Tepić.

„Onda idemo do Crkve Svetog Marka da upalimo zajedno sveće za Olivera“, naveo je Đilas.

Tepić, na decembarskim izborima nosilac liste Srbija protiv nasilja, štrajkovala je glađu od 18. do 30. decembra u sedištu RIK-a, tokom protesta te koalicije i gradjana.

Istovremeno, predstavnici liste Srbija protiv nasilja doputovaće sutra u Kosovsku Mitrovicu kako bi mu još jednom odali počast, a to će učiniti na mestu gde je on ubijen.

Kako je ya Kossev potvrdio jedan od delegata Srđan Milivojević, sa njim će doći i Borislav Novaković iz Narodnog pokreta, kao i Žarko Ristić – budući poslanik za saziv Skupštine Srbije.

Sa mesta gde je Ivanović ubijen pre tačno šest godina, Milivojević će ponovo skrenuti pažnju na formiranje Anketnog odbora u Skupštini Srbije koji bi se bavio utvrđivanjem činjenica i odgovornosti u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, kao i spotom kojim je prikazan na televiziji Pink i televiziji Most, kojim je Oliver Ivanović demonizovan pre ubistva.

Anketni odbor nije formiran, ali na njegovom zahtevu, Milivojević dodaje – oni će istrajavati i dalje.

Oliver Ivanović i krađa na decembarskim izborima - povodi sutrašnjeg protesta Srbije protiv nasilja u 18 časova, u Beogradu 2
foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Prijatelji i saborci Olivera Ivanovića prethodno su takođe potvrdili da će sutra u 8.15 časova kada je Oliver Ivanović i ubijen zapaliti sveće na mestu atentata.

U 10 časova potom, Ksenija Božović nekada najbliža Ivanovićeva saradnica koja je u međuvremenu podržala Srpsku listu, sa svojim saradnicima položiće takođe cveće i zapaliti sveće u ime stranke koju je nekada predvodio Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari