"On najbolje vlada u stanju nesigurnosti": Zašto Vučić često raspisuje izbore? 1Foto: FoNet/AP

Ako su se naprednjaci i socijaliti izmirili, da li znači da od izbora na jesen nema ništa? Tek što su mediji bliski vlasti „zagolicali“ javnost najavom novih vanrednih izbora za septembar, predsednik Vučić povlači ručnu – kaže da izlazak na birališta u ovom trenutku nije dobro rešenje za zemlju. Izbora će biti kada Vučić proceni da može da potvrdi ili uveća podršku građana, a to nije ovaj trenutak, ocenjuju analitičari.

„Poštovani građani Srbije, neka su vam srećni izbori“, poručio je predsednik Srbije pre skoro godinu dana.

Izgleda da niko nije srećniji u vreme izbora od predsednika Srbije i lidera Srpske napredne stranke. Pa ih često najavljuje, s vremena na vreme obećava. I vanredno raspisuje.

Parlamentarne izbore u proseku smo imali na dve i po godine, od kada je Vučić najmoćnija politilka figura u zemlji.

N1: Zašto Vučič toliko voli izbore?

„To je potpuna nesigurnost svih, od političara u njegovoj stranci, preko potencijalnih koalicionih partnera. On najbolje vlada u stanju nesigurnosti. Da čamac može da plovi mirno svi ovi navedeni bi mogli da gledaju levo i desno i da vide kako u stvari žive. Pošto on non-stop drma čamac, to je odgovor zašto“, smatra stručnjak za medije i komunikacije Igor Avžner.

Drmao se čamac neprestano. Prva Dačićeva Vlada u kojoj je Vučić bio prvi poptpredsednik rekosntruisana je izbacivanjem Dinkićevih Ujedinjenih regiona, tek što je napunila godinu dana. Iako se od tada kolicioni partneri nisu menjali, već samo selili sa funcije na funkciju, Vlade nisu bile dugotrajne.

Rekonstruisana Dačićeva nije sastavila ni godinu. Aleksandrar Vučić menja ga na mestu premijera posle vanrednih izbora 2014, da bi na nove vanredne izbore ponovo išao već posle dve godine. Posle svega sedam meseci na čelu svoje druge Vlade, Vučić odlučuje da se kandiduje za predsednika.

Vladu čeka rekonstrukcija i na njeno čelo dolazi Ana Brnabić. Dočekala je treći mandat u Nemanjinoj 11, ni jedan pun. Prethodna dva predsednik joj je unapred oročio.

„Ta nam samo još na jedan način pokazuje da su sva ostala imena potpuno nebitna. On je taj koji odlučuje o svemu“, dodaje Avžner.

I sve drži u permanentnoj kampanji, koristeći dominaciju u medijima.

„Vučič ima naviku da često pravi izbore, ali onda kada je siguran da će učvstiti, pa čak i povećati poverenje građana na tim izborima. U ovom trenutku istraživanja ne govore u prilog tome“, rekao je politički analitičar Cvjetin Milivojević.

Možda je zato predsednik, pošto su mediji bliski vlasti nove vanredne izbore najavili za septembar, povukao ručnu.

„Ne mislim u ovom trenutku da su izbori bilo kakvo dobro rešenje za našu zemlju“, rekao je Vučić.

„Izbori će biti pod jedan kad Vučić proceni da je rejting SNS-a, odnosno njegov lični u uzrastu, što trenutno nije slučaj. I pod dva to može biti deo strategije kupovine vremena“, smatra Milivojević.

Analitičari nisu sigurni da će mu tu kupovinu vremena dozvoliti posrednici u dijalogu sa Prištinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari