Opozicija htela da dopuni dnevni red, Milivojević: Orlić se koristi marifetlukom 1foto FoNet Milica Vučković

Poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije Srđan Milivojević izjavio je za N1 da predstavnici opozicije nisu ni danas uspeli da se izbore za dopunu dnevnog reda sednice zakazane za ponedeljak, jer se, kako je rekao, predsednik Skupštine Vladimir Orlić „služi prizemnim marifetlucima i manipulacijama“ zakazujući početak sednice u takvo vreme da zahtevi opozicije za dopunu dnevnog reda mogu da budu odbijeni kao neblagovremeni.

Sednica za ponedeljak sazvana je za 11.10 sati. Opozicija, između ostalog, traži formiranje anketnih odbora u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića i Jovanjicom.c

Poslanici Demokratske stranke (DS), Narodne stranke i Stranke slobode i pravde (SSP) predali su jutros zahteve za dopunu dnevnog reda u pisarnicu Narodne skupštine, ali se oni nisu našli na dnevnom redu sutrašnje sednice.

„Od danas, građani Srbije svedoče dodatnom sramotnom urušavanju ugleda i dostojanstva Narodne skupštine u režiji Vladimira Orlića koji se ponaša kao stečajni upravnik parlamentarne demokratije, a ne kao predsednik ove institucije koja je sasvim urušena i gurnuta u kaljugu političkog života u Srbiji. Da bi neki predlog bio u razmatranju da se stavi na dnevni red, neophodno je da ga podnosilac preda najkasnije 24 sata pre početka sednice. Poslanici opozicije su prilikom sazivanja poslednje sednice Narodne skupštine teškim mahinacijama sprečeni da zahteve za dopunu dnevnog reda predaju u propisanom roku, jer je Vladimir Orlić sednicu Skupštine zakazao sa rokom kraćim od 24 sata. Naime, sednica je zakazana 6. novembra u 10.06 sati za 7. novembar sa početkom u 10.00h. Svi zahtevi zavedeni u 10.06 su odbijeni, kao neblagovremeni“, pojasnio je Milivojević za N1.

Sada je Orlić, kako je rekao, „otišao korak dalje“.

„S obzirom na to da su poslanici opozicije – Demokratske stranke (DS), Narodne stranke i Stranke slobode i pravde (SSP) došli u Narodnu skupštinu u 8.30, mi smo od 9.00 na svakih petnaest minuta predavali zahteve za dopunu dnevnog reda. Svesni smo da te tačke nikada ne bi bile izglasane, ali namera opozicije je da građani makar čuju obrazloženje za svaku tačku ponaosob koje po Poslovniku može da traje tri minuta“, rekao je Milivojević.

Poslanik DS kaže da je ta stranka predala predlog da se na dnevni red najavljene sednice stave zahtevi za formiranje anketnih odbora u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, Jovanjicom, nasiljem na inauguraciji Aleksandra Vučića 31. maja 2017, o policijskoj brutalnosti na građanskim protestima od 7. do 10. jula 2020, o dešavanjima na šabačkom mostu 17. novembra 2021. godine i nestanku dva minuta sa naplatne rampe u Doljevcu.

„Takođe na dnevni red hteli smo da stavimo i predlog zakona o povraćaju protivustavno otetih penzija. Stranka slobode i pravde je na pisarnicu donela predloge četiri zakona – zakona o radu, povraćaju penzija, ekstraprofitu, dok je Narodna stranka imala predloge anketnih odbora o PKB-u, Jovanjici, kao i predlog svoje Rezolucije koja se odnosi na zaštitu državnih interesa na Kosovu i Metohiji“, naglasio je Milivojević.

Kaže i da su zahteve za dopunu dnevnog reda predavali „na svakih 15 minuta“.

„Jer predsednik Narodne skupštine nije našao za shodno da opozicione poslanike obavesti kada planira početak sednice kako bi ti zahtevi bili blagovremeno predati u skladu sa Poslovnikom. Sada je u svojim podlim manipulacijama i prizemnim marifetlucima Vladimir Orlić otišao korak dalje. Prvo su pisarnicu zaključali u 9 sati, pa su je otvorili u 9.57h. S obzirom da su poslanici opozicije dežurali ispred pisarnice, sednicu je sazvao tako što je saziv navodno predat na pisarnicu Skupštine u Kralja Milana, sa početkom u 11.10″, pojašnjava Milivojević.

On napominje da će proveriti da li je „šef pisarnice koji je zaprimio zahtev za saziv sednice za 5. decembar u 11.10, napustio zgradu Doma Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića br. 13, u koliko sati je ušao u zgradu u Kralja Milana br. 14, kao i kada je ponovo ušao u zgradu na Trgu Nikole Pašića“. „U tu svrhu zatražićemo uvid sa video nadzora i elektronsku evidenciju ulaska i izlazaka zaposlenih“, najavio je.

„Panični strah vlasti da ovakvim prizemnim podlostima spreči opoziciju da građanima i čitavoj javnosti ukaže zašto je neophodno rasvetliti sve afere ovog režima ne mogu sprečiti istinu da dopre do svakog uva, do svake kuće, do svakog čoveka željnog dostojanstvenog života u slobodi. Za 32 godine od uvođenja višestranačja, ovo je prvi put da sednica nekog tela počinje u 11.10 sati. Možda je bilo bolje da su sednicu zakazali u minut do 12, jer bi to vreme na najslikovitiji način predstavilo situaciju u kojoj se nalazi režim obuzet paničnim strahom“, zaključio je Milivojević.

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić sazvao je Treću sednicu Drugog redovnog zasedanja u 2022. godini, na kojoj će se, između ostalog, razmatrati Predlog zakona o budžetu za 2023. godinu.

Sednica je zakazana za ponedeljak, 5. decembar u 11.10 časova.

Za sednicu je predložen dnevni red od 35 tačaka, među kojima i „Predlog zakona o budžetu Srbije za 2023. godinu, sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2023. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2023. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2023. godinu i Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Nacionalne službe za zapošljavanje za 2023. godinu, koji je podnela Vlada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari