aleksandar vučićfoto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

„Ivica Dačić nije dobro protumačio ustavne odredbe kada tvrdi da su konsultacije kod predsednika Srbije oko nove Vlade ustavna obaveza svih. Možda je to njegova obaveza kao standardnog koalicionog partnera SNS-a, ali svakako nije obaveza ostalih“, navodi za Danas Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka.

Ona ističe da Vučić i Dačić tumače Ustav kako njima odgovara.

„Opozicija sigurno neće ići na pregovore sa Vučićem, to govorim kao član Ekološkog ustanka. Sa lopovima nema pregovora“, napominje Nestorovićeva.

Da podsetimo, Ivica Dačić, lider socijalista, najavio je u izjavi za Danas da će socijalisti učestvovati na konsultacijama kod predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, jer je to je ustavna obaveza svih.

„Mi ćemo nastaviti našu saradnju sa Srpskom naprednom strankom i Aleksandrom Vučićem, i ponosni smo na sve što smo zajedno postigli u proteklih 11 godina“, naveo je Dačić.

Bojan Pajtić, univerzitetski profesor, međutim, smatra da konsultacije nisu ustavna obaveza svih, već je to pravo .

„To je slična mantra kao ona da je glasanje na izborima ‘ustavna obaveza građana’, a apsolutno nije obaveza, nego je pravo. Izjave kao što je ova namerno udaljavaju građane Srbije od svesti o tome šta je demokratska i pravna država“, kaže Pajtić.

Jasno je, kako kaže, da je ovo providan pokušaj zabašurivanja izborne krađe SNS i da izbori nisu imali ni minimalnu lozu legaliteta i legitimiteta.

„Naravno da opozicija nema nikakvu obavezu da ide na kanabe kod čoveka koji je uzurpirao vlast uvodeći krađu i kupovinu glasova, medijski monopol i ‘uvoz birača’ kao političku praksu u ovo i inače politički i civilizacijski devastirano društvo“ ocenjuje sagovornik Danasa.

Filip Tatalović, poslanik Demokratske stranke, smatra da je briga gospodina Dačića za poštovanje Ustava dirljiva, ali , kako kaže, voleo bi da lider socijalista pokaže u kojem članu tako nešto piše.

„Dok traži tu nepostojeću odredbu predlažem da obrati pažnju na član 52 Ustava koji propisuje slobodne izbore, a čija povreda mu uopšte ne smeta, iako je bila delimično i na račun njegove partije. Kad bude bio na kosultacijama kod Vučića mogao bi da mu pročita i član 112 koji reguliše nadležnosti predsednika Republike. Predsednik je očigledno zaboravio šta su mu nadležnosti, pa kad već želi da se bavi poštovanjem Ustava gospodin Dačić bi mogao da ga podseti. Ako sme, naravno“, ističe Tatalović.

Pavle Grbović, poslanik i lider Pokreta slobodnih građana, ističe da konsultacije predstavljaju ustavnu obavezu predsenika da razgovara sa svima koji su zastupljeni u Narodnoj skupštini.

„Ali ne postoji ni ustavna, ni politička obaveza ostalih da se tom pozivu odazovu, naročito ukoliko on dolazi od strane onih koji su oteli suverenitet građanima kroz izborne krađe i manipulacije. Jedina obaveza koja u tom trenutku nastaje jeste obaveza otpora i nepristajanja na takvo stanje“, zaključuje Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari