Da li je Vučić slučajno ili namerno najavio konsultacije sa parlamentarnim strankama za ponedeljak, kada opozicija putuje u Brisel? 1Foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od ponedeljka početi sa konsultacijama oko formiranja nove Vlade, i to baš u terminu u kome će predstavnici opozicije biti na putu za Brisel, gde će sa evropskim poslanicima i predstavnicima EK razgovarati o pokretanju istrage o izbornoj krađi u Srbiji.

Tako definisan termin početka konsultacija, smatraju sagovornici Danasa, nije nimalo slučajan i ima za cilj da optuži opoziciju za saradnju sa stranim faktorima, nauštrb nacionalnih interesa i kršenja Ustava i domaćih zakona.

Najavljujući početak konsultacija, predsednik svih građana Srbije nagovestio je odmah da se opozicija neće odazvati njegovom pozivu.

„Verujem da ću tako sledeće nedelje razgovarati sa onima koji žele da razgovaraju, biće i onih koji će napisati deset saopštenja o tome zašto neće da dođu na konsultacije. Posle toga ću biti spreman da odredim mandatara“, rekao je Vučić u emisiji „Takovska 10“ na RTS-u.

Mi smo, kako je naveo, ušli u procese koji su važni i odlučujući za formiranje nove Skupštine i Vlade, sada kada su poslanički mandati verifikovani.

„Uveren sam da taj posao možemo da uradimo relativno brzo“, dodao je on.

Uprkos očekivanjima predsednika, izostalo je deset saopštenja opozicije o predstojećim konsultacijama. Usledio je gotovo jedinstven stav opozicije da javni Vučićev poziv na konsultacije nije iskren i da sa njim mogu da pričaju samo o krađi izbora i njegovom britalnom kršenju Ustava i ni o čemu drugom.

Radomir Lazović: Sa Vučićem nemamo šta da pričamo o Vladi

„U ponedeljak ću biti u Briselu gde ću sa evropskim poslanicima i predstavnicima Evropske komisije i razgovarati o pokretanju istrage o izbornoj krađi u Srbiji, kao što je to navedeno u rezoluciji Evropskog parlamenta. A nakon toga, zajedno sa kolegama iz koalicije Srbija protiv nasilja i u Parizu gde nas čekaju sastanci sa predstavnicima Vlade Francuske. Ceo svet je video krađu i sada je vreme da se ova kriza razreši, tako što će Vučić snositi odgovornost“, kaže za Danas Radomir Lazović, poslanik i kopredsednik Zeleno-levog fronta.

On ističe da su u normalnim zemljama normalne i konsultacije, ali ne i u Srbiji.

„Ako izuzmemo to što je pokrao izbore, a ne znam kako bi to mogli da uradimo jer se radi o ozbiljnom kršenju zakona, onda sa Vučićem nemamo šta da pričamo o Vladi, jer opozicija nema većinu da bi mogla da predloži mandatara. U normalnim zemljama bilo bi normalno da o tome razgovaramo na konsultacijama, ali u normalnoj zemlji ne bismo na čelu kao predsednika imali nekoga ko je organizovao krađu izbora. Zato mislim da se na ovaj poziv ne treba odazvati“, navodi sagovornik Danasa.

Osim toga, kako kaže, ako Vučić u Vladu predloži Bratislava Gašića i Aleksandra Martinovića, koji su operativni organizatori krađe izbora, to će biti novi prst u oko i građanima i Evropskoj uniji.

„Njih dvojica moraju da odgovaraju, jer su njihova ministarstva najodgovornija za sprovođenje izborne krađe, a posebno za inženjering sa biračkim spiskom“, objašnjava Lazović.

Sličan stav ima i Zoran Lutovac, predsednik i poslanik Demokratske stranke, koji kaže da neće ići na konsultacije.

„Mi osporavamo izbore na osnovu kojih Vučić poziva na konsultacije. Ti izbori su pokradeni i mi tražimo njihovo poništavanje i odgovornost onih koji su učestvovali u toj krađi. Ne biramo mi između Evrope i Srbije, mi biramo Srbiju u EU, Srbiju kao uređenu državu koja počiva na slobodnim i poštenim izborima. Niko ne želi Srbiju koja počiva na pokradenim izborima – ni građani Srbije ni EU“, navodi Lutovac.

Napominje da očekuje da će Rezolucija Evropskog parlamenta biti polazna osnova za delovanje Evropske komisije koja ima izvršna ovlašćenja i država članica.

„Očekujem da podršku dobiju građani Srbije, a ne autokrata koji gazi Ustav svoje države i standarde i vrednosti EU“, ističe Lutovac.

Miloš Jovanović: Ne vidimo smisao odlaska kod Vučića

U Brisel neće putovati Miloš Jovanović, lider i poslanik Novog DSS, ali, kako kaže, neće ni na Andrićev venac.

„Konsultacije jesu ustavna obaveza, ali se Novi DSS neće odazvati Vučićevom pozivu. Mi poštujemo Ustav i zakone naše zemlje, ali smo sa Aleksandrom Vučićem došli u situaciju da ne vidmo nikakvog smisla, jer on brutalno i neprekidno krši Ustav, pogotovu kada je u pitanju politika prema Kosovu. Kad se na to doda atmosfera u društvu, postizbori period koji je bio obeležen tenzijama prouzrokvanim suštinskom krađom izbora, zaista se ne vidi smisao odlaska na razgovore sa čovekom koji apsolutno nije dostojan funkcije na kojoj se nalazi „, navodi Jovanović.

I Vojsilav Mihailović, poslanik i lider POKS, ne vidi efekta razgovora sa čovekom koji krši Ustav na svakom koraku, od primene nemačko-francuskog sporazuma, pa do kršenja ovlašćenja koje predsednik Srbije ima i urušava sve institucije.

„Vučić u isto vreme poziva na razgovor, dok otima odbornike drugih stranaka, prekraja izbornu volju građana, hapsi studente koji protestuju, guši medije za opoziciju i čini sve da Srbiju pretvori u klasičnu diktaturu. Njegove namere nisu iskrene, to je pokazao nebrojano puta“, ističe Mihailović.

Dragomir Anđelković: Konsultacije tako definisane kako bi opoziciju optužili za kršenje Ustava

Dragomir Anđelković, politički analitičar, smatra da je cinično i krajnje bezobrazno da „umišljeni samodržac Aleksandar bez Kosova“, proziva opoziciju da će prekršiti Ustav ako ne dođe na konsultacije u vreme kada je on odredio da treba da se obave.

„Pri tome, nema sumnje da je konsultacije namerno tako definisao, da može deo opozicije da optuži za saradnju sa stranim faktorima, navodno nauštrb nacionalnih interesa. Jer ih poziva na konsultacije, u terminu kada oni idu u Brisel da brane jedan od važnih nacionalnih interesa, a to je demokratija. Dok on istinski gazi sve interese Srbije, prenebregavajući obavezu da štiti njen teritorijalni integritet, vladajući ostatkom osakaćene zemlje protivno svim demokratskim normama“, navodi Anđelković.

Dodaje da je Vučić vešt u „malicioznoj propagandi i prljavim političkim igrama“, što pokazuje i nameštaljkom koju sada pokušava da realizuje u vezi sa najavljenim konsultacijama.

„Srećom, veliki deo građanstva je u potpunosti shvatio šta i kako radi, te njegovi političko-prevarantski naumi i planovi ne mogu više da daju sveobuhvatni efekat“, navodi politički anaitičar i podseća da je predsednik Srbije svojim odnosom prema Kosovu i Metohiji pokazao koliko mu je stalo do Ustava i člana 114. koji eksplicitno obavezuje predsednika republike da brani teritorijalni integritet Srbije, kako generalno, tako i posebno u vezi sa našom južnom pokrajinom.

Rasim Ljajić: Očekujem daće SDPS imati jedno ministarsko mesto

Za razliku od opozicije, koja ne vidi nikakav smisao odlaska na konsultacije sa predsednikom, koji ih vređa i omalovažava i „moli Boga“ da se oni ne pojave, Vučićevi dosadašnji koalicioni partneri spremno čekaju konsultacije.

Rasim Ljajić, lider SDPS kaže za Danas da će svakako biti deo delegacije koja će ispred zajedničke liste “Srbija ne sme da stane” ići na konsultacije kod predsednika.

„Očekujem da SDPS bude zastupljen u budućoj izvršnoj vlasti i da će imati jedno ministarsko mesto, kao i do sada“, navodi Ljajić.

Na pitanje može li se očekivati njegov povratak u izvršnu vlast, lider SDPS odgvara da je o personalnim rešenjima još uvek rano da se govori, a posebno što razgovori o tome nisu ni vođeni.

„Jasniju sliku ćemo imati nakon završenih konsultacija. Verujem da će Vlada biti formirana i pre, Zakonom, predviđenog roka“, navodi Ljajić za Danas.

Đorđe Komlenski: Pokret socijalista vidimo u izvršnoj vlasti

Na pitanje vraća li se Aleksandar Vulin u izvršnu vlast, Đorđe Komlenski, potpredsednik Pokreta socijalista, pred konsutacije sa predsednikom Srbije, kaže da njegova stranka ima određene predloge i očekivanja.

„Očekujemo poziv od predsednika Srbije gospodina Aleksandra Vučića. Mi jesmo deo vlasti. Što se tiče učešća u izvršnoj vlasti imamo svoje predloge i očekivanja. Mislim da smo uvek bili vrlo objektivni sa očekivanjima i naravno da kao koalicioni partner SNS sa najdužim stažom vidimo sebe i u izvršnoj vlasti“, navodi Komlenski.

I dosad je bilo nesporno da će SDPS, Pokret socijalista i PUPS biti nagrađeni za vernost nekim mestom u izvršnoj vlasti, ali je pitanje kako će u najnovijoj podeli resora proći Socijalistička partija Srbije, koja je na decembarskim izborima osvojila znatno manji broj poslaničkih mandata nego na prethodnim izborima.

O svojim očekivanjima i eventualnom broju resora socijalisti se još ne izjašnjavaju.

Ivica Dačić: Konsultacije kod predsednika su ustavna obaveza svih

„Naravno da ćemo učestvovati na konsultacijama kod predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, to je ustavna obaveza svih. Mi ćemo nastaviti našu saradnju sa Srpskom naprednom strankom i Aleksandrom Vučićem, i ponosni smo na sve što smo zajedno postigli u proteklih 11 godina“, kaže za Danas Ivica Dačić, lider SPS i aktuelni šef diplomatije.

Na pitanje može li se dogoditi da broj resora namenjen socijalistima u izvršnoj vlasti bude uslovljen učešćem socijalista u narodnom pokretu za državu koji Aleksandar Vučić namerava da osnuje, Dačić odgovara da je i sam više puta predlagao zajedničko delovanje, pa čak i zajednički nastup na izborima, sa strankama vladajuće koalicije i drugim patriotskim strankama.

„Naravno uz očuvanje identiteta stranaka koje u tome učestvuju. O tome će se sigurno razgovarati u narednom periodu, o modalitetima zajedničke saradnje, uključujući i eventualni zajednički nastup na predstojećim lokalnim izborima, ako za tim postoji potreba“, navodi lider socijalista za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari