Opozicija ne veruje da će sudstvo biti samostalno, vlast ih poziva da podrže predloge 1Printskrin RTS

U Skupštini Srbije poslanici opozicije uglavnom su kritikovali predloge pravosudih zakona za koje smatraju da neće doneti nezavisnost sudstvu, dok poslanici vlasti najavljuju da će sudstvo biti nezavisno.

Poslanica Pokreta slobodnih građana Ana Oreg izjavila je da se pravosudnim zakonima o kojima se raspravlja u skupštini, ostavlja mogućnost da se „istaknuti pravnici“ izaberu po političkoj odluci, a oni su ti koji treba da budu zaduženi za izbor sudija i tužilaca.

„Ministarka Popović je odgovarajući kolegi koji je tvrdio da postoji politički pritisak na tužioce i sudije rekla da pritisak postoji, ali da on nije politički već medijski. A ko kontroliše medije u Srbiji? Potpuno se slažem da postoji politički pritisak na medije od strane vladajuće stranke, koji posle, po rečima ministarke, vrše pritisak na sudsku vlast. Sigurna sam da ovo ne garantuje osećaj pravne sigurnosti kod građana“, rekla je Oreg tokom rasprave po amandmanima na set zakona o pravosuđu.

Dodala je da je posebno zabrinjavajuća pravna sigurnost građana zbog selektivnog primenjivanja pravde i potsetila da se u strogom centru Novog Sada odvija divlja gradnja podzemnih garaža gde je investitor oštetio i zgradu Skupštine Vojvodine koja je pod zaštitom Države kao spomenik kulture, a niko ne reaguje.

Poslanica Demokratske stranke Sanja Miladinović navela je, kao primer da pravosuđe nije slobodno, slučaj „dva minuta snimka“ sa naplatne rampe kod Doljevca, kada je stradala Stanika Gligorijević.

„Njega je video samo predsednik Republike i na osnovu njegove tvrdnje ko je vozio, sud je morao da donese osluku, a svi znamo kako naš predsednik iznosi istinu, pa pored toga što ga zovu Aca Srbin zovu ga i Aca Istina“, rekla je Miladinović.

Samostalni poslanik iz pokreta „Nema nazad iza je Srbija“ Aleksandar Jerković pitao je vlast zašto nije pre deset godina učinila pravosuđe nezavisnim, nego tek sad.

On je naveo da tek sada, kada su „svoje sudije školovali na Megatrendu“, sada žele da ih proglase nesmenjivima.

Poslanici Srpske napredne stranke pozvali su opoziciju da podrži predloge zakona kojima će, kako su rekli, biti izvršena „reforma pravosuđa“, a da sudije više neće birati skupština već nezavisni državni organi.

Na predloge zakona podneto je 1005 amandmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari