Opozicija predala krivičnu prijavu protiv Smiljanića: Vučić proglasio zakon sa fantomkom na glavi 1Tviter/D.Nestorović

Opozicioni poslanici predali su danas u Višem tužilaštvu krivičnu prijavu protiv generalnog sekretara Skupštine Srbije Srđana Smiljanića jer smatraju da ih je „opstrukcijom“ onemogućio da Ustavnom sudu uruče zahtev za ocenu ustavnosti zakona o planiranju i izgradnji za koji tvrde da je „velika pljačka građana“.

Poslanik Demokratse stranke (DS) Miodrag Gavrilović izjavio je, ispred sedišta tužilaštva, da su od Smiljanića tražili overeni prepis izglasanog zakona kako bi dostavili zahtev Ustavnom sudu, koji je potpisalo 84 opozicionih poslanika, ali da on to nije učinio već ga je dostavio presedniku države Aleksandru Vučiću.

„Vučić je ovaj zakon proglasio ukazom i onemogućio nas da podnesemo zahtev Ustavnom sudu. Mi smo Smiljaniću u 16.32 časa tražili overeni prepis, dok ga je Vučić proglasio ukazom kasnije, verovatno između jedan i pola dva noću, taman kako je i rušeno u Sava mali“, naveo je Gavrilović, istakavši da je Ustav „grubo prekrašen i da je Srbija na prekretnici kako bi se odbranili njegovi ostaci“.

Poslanik DS Srđan Milivojević je rekao da je ovo „jedini zakon u istoriji koji je proglašen sa fantomkom na glavi jer je onaj ko je tako postupio verovatno morao da nosi fantomku“.

Poslanica stranke Zajedno Danijela Nestorović je istakla da opozicija ni tokom skupštinskog zasedanja nije dobila odgovor na koje se firme i lokacije odnosi konverzija kao i kolika je njihova tržišna vredost, što je „očito pljačka budžeta što znači građana pa je zato i na ovaj način taj zakon proglašen“.

Ona je objasnila da bi Ustavni sud imao obavezu da u roku od nedelju dana oceni zakon o planiranju i izgradnji da je opozicija uspela da mu dostavi zahtev, ali je posle njegovog proglašenja ostala samo mogućnost da podnese incijativu za ocenu ustavnosti.

„Međutim, s obzirom na tempo rada Ustavnog suda moglo bi se očekivati da njeno razmatranje dođe na red kroz godinu dana i kasnije“, objasnila je Nestorović.

Poslanica Srpske stranke Zavetnici Dragana Miljanić je izjavila da je ta stranka potpisala krivičnu prijavu jer je „državotvorna i ustavobraniteljska“, naglasivši da Ustav mora da se poštuje.

Predstavnici opozicije istakli su da očekuju da se Republičko tužilaštvo hitno oglasi povodom podnete krivine prijave, kao i da je „Zagorka Dolovac na velikom ispitu tako da će, ako ne postupi po zakonu, to biti još jedan razlog za njenu smenu“.

Takođe, oni su najavili da će se vrlo brzo obratiti Venecijanskoj komisiji tražeći da se izjasi o „opstrukciji“ u sprovođenju Ustavu i da će, u tom obraćanju, napomenuti da će se s obzirom na proglašeni zakon, „konverzija odnositi i na 24 sporne privatizacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari