Opozicija: SNS ne treba verovati ni za izborni datum 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Radomir Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd za naš list kaže da ih je dosadašnje iskustvo naučilo da tvrdnjama naprednjaka ništa ne verujemo.

„Vlast se jako plaši beogradskih izbora i učiniće sve kako bi sprečila izborni poraz koji joj se sprema. Kombinatorike sa datumom imaju upravo to za cilj, ali Beograd će znati da kazni i Sinišu Malog i Gorana Vesića i druge bahate manipulante bez obzira kada se odluče da raspišu izbore. A nadamo se i da će pravosudni organi reagovati na brojna kršenja zakona u kojima su učestvovali. Za njih ovo nije samo borba za fotelje, već i za to da ne odu u zatvor“, navodi on.

U Inicijativi Ne da(vi)mo Beograd su veliki optimisti povodom izbornih rezultata i već su sa animiranjem građana, ne samo da glasaju, nego da budu deo promene, da se uključe i da vrate „Naš grad građanima“. „Pratimo i reagujemo u brojnim tačkama u kojima vlast nauštrb interesa građana i omogućava profit podobnim pojedincima“, poručuje Lazović.

U Pokretu slobodnih građana Saše Jankovića navode da je postalo jasno da će uskoro izbori posle akcije zastrašivanja građana policijom, za koju je rečeno da će se nastaviti i pojačati. „Svakog dana sve je manje ljudi koje Srpska napredna stranka drži u zabludi ili strahu pa je prirodno da im se žuri i da će pogaziti zakonom utvrđenu dužinu mandata gradske vlasti. Ali i nama se žuri jer ovo nisu obični izbori, već odluka da li ćemo iz prikrivene pasti u otvorenu diktaturu, ili ćemo osloboditi Beograd, a zatim i Srbiju i normalno živeti“, navode u PSG. Kako kažu, kako će se ići na izbore stvar je izborne tehnike. „Ključno je da nijedan glas ne bude izgubljen, da se spreči masovna izborna krađa i da na vlast dođu kvalitetni ljudi, da ne bude „džaba smo krečili“. Predstavnici slobodne demokratske opozicije su u stalnom kontaktu na svim nivoima i sve odluke biće donete na vreme“, poručuju iz PSG.

U timu Vuka Jeremića nam je rečeno da vlast pokazuje nameru da organizuje prevremene i vanredne, umesto redovnih, bez ikakvog zakonskog osnova ili političke potrebe. „To svedoči o strahu od padajućeg rejtinga, nemogućnosti da nađu jednog jedinog dobrog kandidata za gradonačelnika, kao i nedostatka ozbiljnih rezultata u Beogradu. Mogućnost prevremenih izbora potvrđuje tezu da ova izvršna vlast želi da drži građane u konstantnom vanrednom stanju, neizvesnosti i neprekidnoj izbornoj kampanji, umesto da podiže životni standard i kvalitet života Beograđana. Opozicija mora odgovoriti jedinstveno na ovaj potez vlasti, a prvi korak treba da bude usaglašena lista izbornih uslova koja će biti prezentovana režimu i javnosti“, navode u Jeremićevom timu.

Na jedinstvo opozicije poziva i Demokratska stranka – poslanik DS i šef Izbornog štaba za Beograd Balša Božović pozivao je sve stranke građanske, proevropske i prodemokratske orijentacije da se ujedine. Božović apeluje na opoziciju da se urazumi, sastane, razgovara i dogovori jer je ovo, kako kaže, test da li će pokazati odgovornost, ujediniti se i pobediti režim. Prema njegovim rečima, demokrate su potpuno organizaciono, kadrovski i programski spremni i da u najtežim uslovima odbrane građane od ponižavanja i pljačke SNS.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović postavlja pitanje da li treba uopšte izlaziti na „unapred nameštene i pokradene izbore, koji će se odvijati u totalnom medijskom mraku računajući najavu da će se izborna lista za gradske izbore vladajuće većine u gradu zvati po predsedniku države“. On smatra da je bolji bojkot, koji bi, kako je rekao, ogolio diktaturu Aleksandra Vučića i posle kojeg će se videti da vlada ima podršku samo 25 odsto građana.

Potpredsednik Pokreta Dosta je bilo Dušan Pavlović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je DJB objavio izbornu platformu i da je spreman da ide samostalno na gradske izbore, ali da su spremni da razgovaraju sa kredibilnim organizacijama. Pavlović dodaje i da se o bojkotu može razgovarati, ali da sumnja da veliki deo stranaka ima nameru da se time bavi.

Đorđo Žujović, član Predsedništva LDP, za Danas kaže da se nastavlja praksa licitiranja kada će određeni izbori biti održani, što je već postalo pravilo u našem političkom životu. „Malo je bitno da li su izbori u Beogradu u martu ili decembru, ali očigledno vladajuća koalicija počinje ovu kampanju kao i sve do sada, i umesto dogovora između svih aktera u političkom životu o datumu izbora, imamo situaciju da komentarišemo neki zatvoreni skup jedne partije i prema tome se određujemo“, navodi Žujović.

Prema njegovim rečima, zakonski izbori još uvek mogu biti održani u decembru i tako u LDP tumače ovaj probni balon SNS, a opozicija treba da bude spremna i u ovom trenutku za tu kampanju, i da ne ostavlja utisak u javnosti da joj neki određeni dan glasanja smeta ili da u tome traži neke skrivene poteze vlasti“. „Tu sigurno ima taktiziranja, nekog preračunavanja koji je možda termin bolji, nekih analiza zašto je to tako i slično. Jedino žalimo zbog činjenice da se u još jednu kampanju ulazi bez dogovora unutar društva koje će garantovati da se izbori neće pretvoriti na borbu na život i smrt i da nećemo gurati građane u partijske rovove“, ukazuje Žujović. Kako dodaje, LDP je spreman za ove izbore, nevezano od meseca za koji su planirani.

 Miloš Jovanović, lider DSS, za Danas kaže da mu se čini da zakonski rokovi onemogućavaju zakazivanje izbora za početak decembra. „Nezavisno od ovoga, održavanje vanrednih izbora bez valjanih političkih razloga uvek predstavlja poigravanje sa demokratskim procedurama, što je u najmanju ruku neozbiljno i teško odbranjivo. Veći problem od samog datuma predstavljaju međutim medijski uslovi u kojima će se izbori odvijati. O tome svi mi kao opozicija moramo dobro da razmislimo pre nego što se upustimo u još jednu medijski neravnopravnu trku“, ukazuje Jovanović.

Vjerica Radeta, funkcionerka SRS, za Danas kaže da datum izbora određuje vlast i to mora da se prihvati. „Mi se time ne opterećujemo, a za izbore smo spremni. Naši aktivisti su već na terenu i razgovaraju sa građanima. To ćemo uglavnom raditi i tokom kampanje i uvereni smo da ćemo naći zajednički jezik sa Beograđanima“, kaže Radeta.

Vučić: Nisu dobri izbori u decembru

Predsednik SNS Aleksandar Vučić ne misli da je najbolje da izbori za Skupštinu Beograda budu u decembru, ali je naveo da se neće protiviti toj odluci. Na pitanje novinara da li je u redu da SNS koristi njegovo ime na lokalnim izborima, on je juče odgovorio: „Zašto ne bi bilo u redu da koriste moje ime. Ja sam predsednik Srbije, ali sam i dalje predsednik stranke. Doprineo sam i borim se sa njima da Beograd i svi naši gradovi izgledaju lepše.“ Podsetimo, prema saznanjima Danasa, SNS će nastupiti sa timom za Beograd, umesto sa jednom ličnošću kao kandidatom za gradonačelnika. Mediji pišu i da će se lista zvati „Za moderan Beograd“, kao i da će njen nosilac biti Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari