Đilas, Lutovac i Jeremić veruju u pobedu na svim nivoima 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke i Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke potpisali su koalicioni sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće izbore 3. aprila 2022, jer kako je na konferenciji za novinare u petak rečeno, građani od njih traže da na njih izađu iako uslovi nisu dobri.

Uz njih, tu su i Pokret slobodnih građana, Pokret za prokret, sindikat „Sloga“, koji će biti na kvoti SSP, kao i Pokret za slobodnu Srbiju, sa kvote NS. Dobrodošli su i svi ostali, posebno udruženje Skupština Slobodne Srbije, čiji bi članovi bili na listama, kao i drugi intelektualci koji nisu deo SSS.

Nosilac parlamentarne liste biće potpredsednica SSP Marinika Tepić, dok se o kandidatima za predsednika i gradonačelnika Beograda još razgovara, a imena će, posle konsenzusa o najboljem kandidatu ili kandidatkinji, biti saopštena kada se proceni da je dobar trenutak za to.

Tepić se pred novinarima zahvalila muškarcima što su stali iza toga da žena ponese listu protiv SNS. Ona smatra da je to podstrek za žene i saborce „da smo svi jednaki čak i ako nismo isti“.

– Moj san je da izborni dan bude svečani trenutak, a ne strah ko će vas čekati iza ugla. Uverena sam da je pobeda moguća. Zrela je situacija za pobedu – istakla je ona.

Na konferenciji nije bilo reči o raspodeli kvota i mestima lidera na parlamentarnoj listi, sa obrazloženjem da to građane ne zanima. Jedna od konkretnih informacija je da će najvidljiviju poziciju od funkcionera Narodne stranke imati potpredsednik Miroslav Aleksić. To je naveo predsednik NS Vuk Jeremić koji nije odgovorio na pitanje na kojoj poziciji će on biti i hoće li uopšte biti na listi. Prema ranijim našim saznanjima, Jeremić neće biti na listi za parlament, a Aleksić bi mogao da bude na trećem mestu.

Svi predstavnici ovog, kako je rečeno, širokog saveza, fronta i alternative veruju u pobedu nad SNS i njenim liderom Aleksandrom Vučićem, koji obavlja i funkciju predsednika Srbije, na svim izbornim nivoima, svesni da će izborni rezultat morati da brane i na dan i posle izbora. Njihov cilj je stvaranje pravedne i stabilne Srbije, u kojoj se poštuju građanska prava, sa vladavinom prava i slobodnim izborima i medijima.

A sada, kako je rekao Dragan Đilas, predsednik SSP, sledi skromna i jeftina kampanja, jer nema sredstava, ali će se doći do svakog mesta gde postoji bar i jedan čovek koji želi da sasluša njihovu ponudu.

Đilas, Lutovac i Jeremić veruju u pobedu na svim nivoima 2
Opozicija, foto: Medija centar

– Ovo neće biti klasična kampanja sa televizijskim spotovima jer nemamo sredstava, budući da nemamo finanisranje iz budžeta. Ono što nam sledi od države za kampanju iskoristićemo da u nju krenemo. Suština je da dođemo do svakog mesta u Srbiji i da sa svima razgovaramo. Mi ljudima nudimo dobar život sa konkretnim promenama u konkretnim oblastima, od ekonomije do pravosuđa i svim oblastima koje građane tište – kazao je Đilas odgovarajući na pitanje šta će građanima ovaj savez ponuditi. On je naveo da će kampanja biti finansirana od priloga i donacija, „kojih neće biti mnogo budući da bi donatori mogli da imaju probleme“.

Zoran Lutovac naveo je da je ova grupa slušajući glas naroda i relevantna istraživanja javnog mnjenja napravila široki savez, koji se od izborne kolone razlikuje po tome što su kolone ideološke i programske, a savez je širi. On je naveo da oni smatraju da je to način da se probude i privuku apstinenti, kao i da se na ovaj način ne otupljuje oštrica borbe protiv režima.

Vuk Jeremić se našalio i rekao da su dogovorom verovatno mnogi razočarani budući da je alternativa bilo da on, Đilas i Lutovac skoče sa mosta. Prema njegovim rečima, do dogovora nije bilo lako doći, ali je zajednički cilj da Srbija u budućnosti ponovo počne da liči na evropsku zemlju, nadjačao sve razlike.

– Ostaćemo jedinstveni do 3. aprila kada ćemo biti prinuđeni da odbranimo izbornu volju na ulici – naveo je Jeremić, uveren da će ovom savezu prići mnogi.

Predsednik PSG Pavle Grbović istakao je da je vreme da se u opozicioni rečnik uvrsti novi termin i to „pobeda“, a do nje će trebati milion malih pobeda, kazao je on. Kako je naveo, jedna od pobeda je što su lideri stranaka koje su se dogovorile pobedili svoje sujete i ega i da činjenica da sede tu pokazuje da su kao političke osobe sazreli.

A Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, je ukazao da će članovi ovog saveza na dan izbora morati da preuzmu ulogu policije, tužilaštva i pravosuđa da bi sprečili pritiske na birače i kupovinu glasova.

– Za pobedu su potrebna četri koraka. Prvi, da se udružimo. Drugi da o tome glas stige do svakog građana. Treći sloga narodna i opozicije i četvrti odbrana rezultata – kazao je Veselinović.

Dok je predsednik Sloge Željko Veselinović, istakao bornu za novi zakon o radu, a predsednica Pokreta za slobodnu Srbiju. Lidija Martinović, da je taj pokret tu jer veruje da je moguće oosloboditi zemlju.

Jeremić nije hteo da govori o Ponošu

Predsednik NS Vuk Jeremić nije želeo da novinarima odgovori na pitanja o odnosu sa Zdravkom Ponošem, koji se povukao sa stranačkih funkcija i, kako smo pisali, neće se ponovo kandidovati za potpredsednika Nardone stranke. On je vest o tome da se protivio tome da Ponoš bude kandidat opozicije za predsednika Srbije nazvao lažnom. „Ne bih opterećivao ovaj skup pitanjiam koja su unutrašnja pitanja NS. Ne bi imalo smisla da govorimo stvari koje nas dele. NS je demokratska organizacija gde se odluke donose demokratskim putem“, naveo je Jeremić.

Deklaracija o izlasku na izbore

Svi predstavnici političkih organizacija iz ovog saveza potpisali su Deklaraciju o zajedničkom izlasku na izbore u kojoj se navodi da potpisnici daju reč da vratiti slobodu i pravdu, da će poštovati ljudska prava, vratiti slobdne medije, da će pravosuđe biti slobodno, da će odgovarati svi koji su napravili leglo korupcije od Srbije, da će socijalna pravda biti neupitna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari