Opozicija transparentima "Mrak u Srbiji " podržala Novu S i N 1 i zaradila opomene 1Foto FoNet Milica Vučković

Na početku sednice Skupštine Srbije posvećene poslaničkim pitanjima, deo opozicije pitao je Vladimira Orlića, predsednika parlamenta, zašto krši poslovnik i da li se seća kako glasi poslanička zakletva. Pitala je opozicija Orlića i kako je moguće da je „državnoj starleti sa Pinka Jovani Jeremić“ dozvoljeno da snima spotove i špice u plenarnoj sali parlamenta, dok majkama iz Pećinaca i rudarima to nije dozvoljeno i dok u Srbiji vlada medijski mrak. Na žalost odgovor nisu dobili, jer predsednik parlamenta nije bio u skupštinskoj sali.

Marinika Tepić, šefica poslaničke grupe Ujedinjeni, navela je da opozicija već mesecima ukazuje na skandalozno zakazivanje sednica parlamenta, da bi parlament tri poslednja dana izgledao kao divlji zapad.

Ona je zatražila od Orlića da opoziciji dostavi tačno sve adrese pisarnica parlamenta i one novootvorene i one privremene i disclocirane i da li je neka nova otvorena na Andrićevom vencu.

„Pita nas Orlić vi hoćete medije. Da zašto ne bisemo hteli medije. Vi ste podavili sve medije slobodne i kritičke i to vam je malo, pa sada koliko razumemo hoćete i petu frekvenciju da date vašem prijatelju Žeželju za TV Kurir“, rekla je Tepićeva i dodala da je otkriven manevar Telekoma, a da se iz parlamenta reklamira televizija Pink, televizija beščašća.

Poslanici opozicije pokazali su transparente u znak podrške televizijama Nova S i N1, na kojima je pisalo: Mrak u Srbiji – bez slobodnih medija, što je izazvalo burno reakcije naprednjaka, a predsedavajuća Elvira Kovač podelila je i nekoliko opomena opoziciji.

Reagovao je Milenko Jovanov,šef poslaničke grupe SNS navodeći da se danas videlo kako Šolakova opozicija brani medije. Poručio im je da idu u Luksemburg i da tamo brane medije.

Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke, zamerio je predsedniku parlamenta što je pobegao iz sale dok opozicija postavlja pitanja.

„Orlić ne sme da razgovara sa opozicijom. On želi da bude gori predsednik od najgoreg i mi ćemo mu to omogućiti. Pitanje je zašto krši poslovnik i zašto sprečava opoziciju da predlaže zakone,a istovremeno pušta voditeljku Pinka koja tvrdi da su kriminalci gospoda, da snima spotove i špice u skupštini. Da li je to gospodstvo koje nudi SNS. Ne znam kako vi u SNS mirno spavate“, rekao je Milivojević

Upitao je i kako premijerka koja je sledbenik politike „ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotine muslimana“, može da priča o fašizmu i da to spočitava nekome iz opozicije.

„Zašto je zabranjeno replicirati Ani Brnabić. Zašto se plašite glasa naroda. Da li je Vladimir Orlić u imovinusku kartu uvrstio i zdanje na Trgu Nikole Pašića, nije sigurno i zato ne može da se ponaša kao da je vlasnik parlamenta. Gde u poslovniku piše da Orlić može da radi šta hoće i gde piše da ne sme da se spominje Aleksandar Vučić“, rekao je Milivojević.

I Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke upitao je odsutnog predsednika parlamenta zašto je ukinuo poslovnik o radu, zašto štiti kriminal i pljačku Srbije.

Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd, upitao je predsednika parlamenta Orlića da li su replike ukinute o da li planira da promeni skupštinse propise. Upitao je i zbog čega Orlić koristi zakulisne radnje, kako bi onemogućio opoziciju da podnese zahteve i predloge i zbog čega po hitnom postupku zakazuje sednice.

„Gospodine Orliću ne vodite ove sednice kako treba. Nemojte da bežite od odgovora, nemojte da bežite od argumenata“, poručio je Lazović i dodao „vodite skupštinu, a ne rijaliti kome ste skloni“.

Lazović je jedini zaslužio odgovor Orlića koji je rekao da nije planirao da menja poslovnik, jer pravila već postoje.

„Ako niste zadovoljni sopstvenim pravilima, onda niste zadovojni sobom. Predlog zakona o budžetu dobili ste pre 17 dana ,ako vas je mrzelo da čitate, vaš je problem. Ja ne bežim od odgovora , bežite vi svi i idete na konferencije za novinare“, rekao je Orlić i dodao da kada je reč o rijalitima , da je juče Ćuta pozirao u parlamentu više od deset voditeljki sa svih televizija.

Upravo je i Aleksandar Jovanović Ćuta imao pitanje za Orlića. Upitao ga je šta tačno oseća kada krši poslovnik.

„Znate ko vas je pozdravio, rudari iz Resavice. To su oni kojima ste zabranili konfereciju u holu skupštine. Pozdravio vas je Vladan Đurđević i njemu ste zabranili da da se ovde obrati novinarima na Dan čistog vazduha. I profesor Ratko Ristić, protektor Univerziteta u Beogradu. Njemu ste onemogućili da govori u Loznici“, rekao je Jovanović i upitao gde je nestalo 38 000 potpisa građana za zabranu litijuma.

Orlić nije odgovorio na postavljena pitanja,ali je naveo da je jasno da je Jovanoviću najbitnije da bude u javnom prenosu i pred kamerama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari