Opozicija traži ostavku ili smenu gradonačelnika Beograda, ali Šapićeva politička budućnost zavisi od SNS 1(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Sutrašnje glasanje odbornika Skupštine grada Beograda o predlog raskida ugovora sa „Kentkartom“ trebalo bi da ukaže na odnos koji SNS ima prema gradonačelniku glavnog grada Aleksandru Šapiću, nezvaničnom nam je reklo više opozicionih gradskih odbornika.

Kako nam je objašnjeno, ukoliko vladajuća većina koju čine naprednjaci i socijalisti bude glasala za raskid ugovora to bi moglo da znači da nisu u potpunosti okrenuli leđa Šapiću čiji je šef kabineta umešan u aferu da je predstavnicima Kentkarta nudio nameštanje tendera u zamenu za pristanak na sporazumni raskid ugovora. To, kako se tvrdi, pokazuju audio snimci do kojih je došao BIRN.

Predstavnici Kentkarta su ovu ponudu odbili, a Šapić poziva nadležne da utvrde autentičnost snimaka.

Ukoliko pak naprednjaci ne podrže odluku gradonačelnika o raskidu ugovora, to bi moglo da znači da je Šapić izgubio njihovu podršku, koju kako kažu naši sagoovnici iz opozicije, nikada u potpunosti nije ni imao.

Ipak, predstavnici opozicije kažu da takav odnos naprednjaka prema Šapiću ne znači i brze izbore ili pak odlazak Šapića sa mesta gradonačelnika.

Kako nam je rečeno, SNS i SPS imaju većinu od 59 što svojih što prebeglih odbornika, a opozicija koja ima nesigurnog 51, ne može da smeni Šapića. Sve, kako kažu, zavisi od SNS, čija se netrpeljivost prema gradonačelniku ali i nervoza i napetost osećaju već neko vreme.

Izvori Danasa iz Skupštine grada kažu i da opozicija nije sigurna ko stoji iza objavljenog snimka. Pitanje je, kako kažu, da li je on objavljen uz aminovanje sa Andrićevog venca. Da je to možda tako, navode naši sagovonici, ukazuje i reakcija člana Predsedništva SNS i poslanika Vladimira Đukanovića, koji se od izbijanja afere jedini oglasio od naprednjaka i naveo da ukoliko je tačno ono sa snimaka nadležni treba da reaguju a Šapić podnese ostavku.

Postoji i mogućnost da je afera iskonstruisana mimo Andrićevog venca, odnosno lidera SNS, Aleksandra Vučića, a od strane bivše naprednjačke vlasti u Beogradu, čije je najprepoznatljivije lice bio Goran Vesić, kažu naši izvori.

U svakom slučaju, pred naprednjacima, odnosno njihovim liderom, je odluka šta i kako dalje sa Šapićem.

Jedna od mogućnosti je da gradska većina ignoriše aferu, stane iza Šapića ali ga na neki drugi način disciplinuje, ili pak da ga zameni nekim novim gradonačelnikom.

Do sutrašnje sednice opozicija traži Šapićevu ostavku i reakciju nadležnih.

Mila Popović, predsednica beogradskog odbora SSP, navodi u saopštenju da ova partija zahteva od tužilaštva da momentalno postupi po krivičnoj prijavi koju su podneli protiv Nenada Milanovića i Aleksandra Šapića za krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom za koje je zaprećena kazna i do deset godina zatvora.

„Od potpredsednika SNS-a i gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića zahtevamo da momentalno podnese ostavku. Ukoliko to odbije da učini Skupština Beograda ga mora smeniti. Da živimo u normalnoj zemlji već ujutru bi na stolu bila njegova ostavka, a još juče tužioci za korupciju ne bi imali vremena za jutarnju kafu jer bi bili moralno, službeno i zakonski obavezani da reaguju na transkripte razgovora koje je objavio BIRN i da provere njihovu verodostojnost“, izjavila je Popović danas na konferenciji za medije.

Šef odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović ocenio je danas da je skandalozna izjava gradonačelnika Beograda da je „korupcija u interesu grada“, posle snimka koji je objavio BIRN, a na kojem se jasno čuje kako Šapićev šef kabineta Nenad Milanović nudi „nameštanje tendera“ turskoj kompaniji.

„Šapić i Milanović moraju hitno da podnesu ostavke, a tužilaštvo i policija da ispitaju sve okolnosti sastanka održanog 9. marta na kojem je Milanović očigledno počinio krivično delo. Svi tenderi su namešteni, a grad iz budžeta godišnje daje više od 200 miliona evra GSP-u“, kazao je Pavlović.

I pokret Ne davimo Beograd podneo je danas krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Beograda i njegovog kabineta.

Predstavnik pravnog tima pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović rekao je da je krivična prijava podneta i protiv šefa pravne službe Javno komunalnog preduzeća „Naplata prevozne usluge“ Srđana Sandića.

„Podnete su prijave zbog trgovine uticajem, zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom i davanjem mita u vezi sa privrednom delatnošću“, rekao je Lazović.

Istakao je da prvi put postoji činjenica da gradonačelnik tvrdi da je kršenje zakona u javnom interesu.

„Mislim da je barem od njega pošteno to što je rekao, zato što se tako ponaša Srpska napredna stranka. Ono što je pribavljanje sostvene koristi uvek prikazuje kao neki javni državni interes“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari