Opozicija tvrdi da je Pašalić zaštitnik države, a ne građana - vlast odgovara da zaštitnik nije superheroj 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević predložila je danas narodnim poslanicima da za Zaštitnika građana ponovo bude izabran Zoran Pašalić, jer je dobio podršku najvećeg broja poslaničkih grupa.

Opozicija najavljuje da neće glasati za njegov izbor, navodeći da se on u proteklom periodu nije ponašao kao zaštitnik građana, već uglavnom kao zaštitnik države.

Poslanica SNS-a Žarić Kovačević nije obrazložila razloge za izbor Pašalića, već je podsetila na proceduru izbora, od raspisivanja konkursa, preko prijave petoro kandidata do sednice odbora na kojoj je obavljen razgovor sa njima.

Ona je istakla da je javnost bila upoznata sa postupkom i da je na sajtu Skupštine objavljena lista kandidata kao i snimak sednice odbora na kojoj je Pašalića podržala vladajuća koalicija.

Jelena Jerinić, poslanica zeleno levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd, navela je da je bezbroj razloga zbog kojih opozicija neće podržati izbor Pašalića za novog starog zaštitnika građana. Ona je navela da je Pašaliću, za razliku od drugih profesija, data mogućnost da bude zaštitnik do 73 godine i to čoveku koji konstatuje da su ljudska prava u velikoj većini poštovana u Srbiji.

„Njemu je bilo potrebno godinu i po dana da reaguje na nasilje koje se dogdilo na protestima u julu 2020. godine. Konstatuje da je bilo policijskih propusta u radu, ali ne traži identifikaciju onih koji su kršili svoja ovlašćenja“, navela je Jerinić i dodala da Pašalić nije reagovao na akušersko nasilje u Narodnog fronta, nije stao u zaštitu LGBT populacije i zabrane njihove šetnje prošle godine.

Jerinić je navela da je Pašalić umesto da zaštiti jednu grupu ljudi i njihova prava samo citirao Anu Brnabić navodeći da je ruta šetnje LGBT skraćena samo zbog njihove bezbednosti.

„Šta je sa slučajem devojčice iz Mirijeva koja je godinama bila zanemarivana. Možda čeka skupštinski odbor za prava deteta, čije zakazivanje ne dozvoljava Orlić“, istakla je poslanica Ne davimo Beograd.

Boško Obradović, šef poslaničke grupe Dveri, zapitao je čime se bavi zaštitnik građana, ako ne životom najugroženijih ljudi. Da li se ikada setio najstarijih sugrađana kojima su nezakonito smanjivane penzije i koji žive na ivici egzistencije.

„Da li će Pašalić bilo kada da reaguje na beogradizaciju Srbije koja se sprovodi i u kojoj se obezbeđuju besplatni udžbenici samo za beogradsku decu. Šta je sa ostalom decom, šta je sa socijalnim službama i njihovim zakasnelim reakcijama „, rekao je Obradović i dodao da je ovde samo u pitanju partijski izbor i ništa više.

Opozicija tvrdi i da se pokazalo da Zoran Pašalić nije zaštitnik građana, jer se u proteklom mandatu ponašao kao zaštitnik režima. Da se u prethodnom mandatu kao zaštitnik građana nije oglasio povodom emitovanja spota koji je inspirisao ubice Olivera Ivanovića, nikada nije osudio taj sport, a nije ni reč kazao povodom udaljavanja sa radnog mesta uzbunjivača Aleksandra Obradovića.

Za razliku od opozicije Elvira Kovač, poslanica Saveza vojvođanskih Mađara, smatra da je Pašalić u proteklom periodu pokazao kako treba da se radi, da se pokazao kao čuvar zakonitosti i da mu je zato zbog tih rezultata omogućeno da učestvuje i u regionalnim konferencijama. Ona je pohvalila njegovu revnostnost u dostavljanju izveštaja, redovnih i onih drugih o pravima nacionalnih manjina, rodnoj ravnopravnosti, stanja prava deteta, itd.

Navela je da je dobro što će mandat zaštitnika ubuduće trajati osam godina, jer je to stav i Venecijanske komisije.

Reagujući na kritiku opozicije, Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS, ocenio je da zaštitnik građana nije super heroj koji upada u institucije. Laž je da zaštitnik građana nije reagovao na probleme trudnica.

„Samo jedan pregled putem interneta dovoljan je da se vidi da je reagovao i u Užicu i Aranđelovcu „, rekao je Jovanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari