Opozicija u Beogradu pregrupisana 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Opozicija u Skupštini Beograda završava sa pregrupisavanjem uoči  sednice u petak – formiranjem nove odborničke grupe Narodne stranke, čija će šefica biti Marina Lipovac Tanasković, koja je najavila da za sad neće sarađivati sa nekadašnjim koalicionim partnerima iz Saveza za Srbiju, ali ne odbija mogućnost saradnje za predstojeće beogradske izbore.

Marko Bastać u svojstvu osnivača Kancelarije za lokalne i inovativne politike, s druge strane, poziva opoziciju da se ujedini oko zahteva za ostavkama gradske vlasti.

Uoči sednice Skupštine grada Beograda, na kojoj je glavna tema bilo usvajanje budžeta za 2021. godinu, većina stranaka opozicije završava sa konsolidacijom i podelama na gradskom nivou.

Odbornici grupe Sloboda i pravda, odbornici Narodne stranke, pokreta Dveri kao i bivši predsednik opštine Stari grad Marko Bastać (svi iz nekadašnjeg Saveza za Srbiju) iskoristili su priliku da se obrate javnosti, kako o finansijama Beograda, tako i o politici koju će voditi.

Marina Lipovac Tanasković iz Narodne stranke izjavila je da nije bilo daljih razgovora o saradnji sa grupom Sloboda i pravda nakon što su oni formirali novu odborničku grupu i pozvali Narodnu stranku da sarađuju.

– Nastupamo kao dve odborničke grupe, ja lično smatram da je to jako dobro jer sada vlast mora da vodi računa i šta mi kažemo i šta oni kažu pa je ovo možda i bolji korak za opoziciju. Ponavljam, mi imamo principe, dajemo reč, i dalje smo otvoreni za razgovore. Izbori nisu sutra, pripremamo se za to i videćemo šta će na kraju biti, navela je ona.

Peđa Mitrović, šef odborničke grupe Sloboda i pravda, koja okuplja članove Stranke sloboda i pravda Dragana Đilasa, Pokreta za preokret i Sindikata Sloga, istakao je da je budžet koji se nalazi pred odbornicima isključivo predizborni program vladajuće stranke.

Marko Bastać, koji je došao na jučerašnju sednicu kako bi uručio „novogodišnji poklon“ – plakat neispunjenih predizbornih obećanja gradske vlasti, pozvao je čitavu opoziciju da stane iza zahteva za ostavkom zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

– Ovo je poslednji momenat za sve ljude u opoziciji da se ujedine oko jednog cilja a to je hitna ostavka Gorana Vesića i cele gradske uprave. To je jedini način da se spreči da naprednjački stampedo razara grad Beograd. Nebitno je u koliko će kolona opozicija izaći na izbore, jako je bitno da sama opozicija koordiniše rad i siguran sam da ćemo time uspeti da smenimo ovu vlast, naveo je Bastać. Ostale stranke nisu se izjašnjavale o njegovom pozivu.

Dok grupe Sloboda i pravda i Narodna stranka nastavljaju bojkot sednica Skupštine koji su započeli dok su bili u koaliciji, ali sada kao zasebne grupe, Građanski demokratski forum (otcepljeno krilo Pokreta slobodnih građana) nastavlja sa opozicionim delovanjem unutar Skupštine.

Oni su na jučerašnjoj sednici ušli u dužu raspravu oko predloga da se dodeli ulica Aleksandru Tijaniću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari